Dief verstopt gestolen telefoon in onderbroek: 'Buitengewoon vies'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Dankzij snel en adequaat optreden van handhavers en politie in Leeuwarden kon de dief van een rugtas eind april snel in de kraag worden gevat. De man had twee gestolen telefoons in zijn onderbroek verstopt.

De dief, een 21-jarige asielzoeker uit Ter Apel, is geen onbekende van Justitie. Bij de arrondissementen in onder andere Limburg, Noord- en Oost-Nederland en Amsterdam staan nog zaken van hem open.

Eind april dreigde hij de vakantie van een gezin in het honderd te sturen, door een rugzak te stelen. Het gezin was op weg naar Vlieland en was in afwachting van de trein naar Harlingen neergestreken op een terras in Leeuwarden. Terwijl de vrouw even met een van de kinderen naar de wc was, grepen de verdachte en een tweede persoon hun kans: ze pikten de rugzak van de vrouw.

De politie werd gebeld en kwam meteen in actie. De dieven waren gesignaleerd op het NS-station in Leeuwarden, ze hadden de trein naar Zwolle gepakt. Daar werden ze aangehouden. In prullenbakken werden spullen uit de rugtas teruggevonden, waaronder ook het kaartje van de kluis op het treinstation, waarin het gezin tijdelijk de bagage had opgeborgen.

De verdachte had verklaard dat hij geen belang had bij de spullen van de vrouw. Hij vond alleen de rugzak mooi, die wilde hij houden. Hij had ook een smartphone achterover gedrukt, die had hij in zijn onderbroek verstopt, plus nog een tweede toestel. „Buitengewoon vies”, merkte officier van justitie Riemke van der Zee op.

Het tweede toestel was een dag eerder gestolen, uit een vrachtwagen in Groningen. De verdachte had gezegd dat hij die telefoon voor 40 euro van iemand had gekocht. De man zit vast en dat blijft ook nog wel even zo. Voor de diefstal van de tas en heling van de andere telefoon kreeg hij drie maanden cel. Een oude voorwaardelijke celstraf van vijf dagen moet alsnog uitgezeten worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank