Deze woekerende waterplant verpest de boot- en kanotochtjes rondom Weidum: 'Je komt er niet doorheen'

Lekker met een bootje, kano of SUP-board door de Friese wateren. Het is voor veel mensen een leuk uitje. Maar in de Weidumer en Jorwerter Feart komen veel mensen vast te zitten in de woekerende waterpest. De planten hebben lange stengels die vast komen te zitten in de schroeven van boten. En erin peddelen in een kano is nogal vermoeiend.

,,Ik ben blij dat het seizoen voorbij is, want er was niets aan deze zomer”, zegt Arnold Hoekstra van Bedrijvencentrum Weidum.

,,Ik ben blij dat het seizoen voorbij is, want er was niets aan deze zomer”, zegt Arnold Hoekstra van Bedrijvencentrum Weidum. Foto: Jaap Schaaf

,,Ik ben blij dat het seizoen voorbij is, want er was niets aan deze zomer”, zegt Arnold Hoekstra van Bedrijvencentrum Weidum. Hij verhuurt sloepen, maar zijn huurders kwamen dit seizoen vaak vast te zitten in de welig tierende waterplanten. ,,Het is niet meer te doen om er doorheen te varen. Vooral mensen die een bootje huren zijn er wat minder bedreven in om los te komen. Dan moet ik er naar toe met een ander bootje om hen los te maken.”

Volgens Hoekstra gaat het om een redelijk klein gebied bij Weidum en Jorwert dat kampt met hetzelfde probleem. ,,Het is hier nu hip om te kanoën en te suppen, maar dat gaat gewoon niet meer. Je komt er niet doorheen. Er zijn langs het water allemaal plekken aangelegd om te picknicken, maar al die plekken zijn nu voor niks gemaakt.”

15 jaar niet gedaan

Hoekstra vindt dat het opruimen hoort bij het regulier onderhoud van de vaarten. ,,Maar dat is in de laatste 15 jaar niet gedaan. Ik vind dat wel een tekortkoming. Er moet echt wat aan gebeuren.”

Franci Heeger van Dorpsbelang Weidum wil eveneens dat de vaarten toegankelijk blijven. ,,De wateren zouden aangemerkt moeten worden als kleine vaarroute en dan is Wetterskip Fryslân verplicht om ze bevaarbaar te houden.” Nu is de route niet officieel bestempeld als vaarroute en dus hoeft Wetterskip Fryslân er alleen voor te zorgen dat het water goed doorstroomt. Heeger: ,,Soms wordt het wel leeggehaald, maar het zit binnen de kortste keren weer helemaal vol, zoals nu. Je kunt niet door Weidum of door Jorwert varen.”

Veel overlast

Jorn Posthumus van hotel-restaurant WeidumerHout ondervindt ook veel overlast van de waterplanten. ,,Mensen komen hier om een sloepje of kano te huren. Ze willen lekker weg, het water op. Ik vind het zonde dat ze de route niet kunnen bevaren. Friesland wil zich op de kaart zetten als watersportprovincie en dan is dit jammer.’’

,,Toeristen kunnen hier een prachtig rondje kanoën aan de hand van mooie waterkaarten en dan vertellen we waar ze langs kunnen, maar vervolgens komen de gasten terug en vertellen ze dat dit niet lukte. Nu waarschuwen we ze maar.’’

Als Posthumus het straks minder druk heeft en de bootjes weer in de opslag liggen, wil hij het probleem aanpakken. Zijn eerste halte is de gemeente die volgens hem aan zet is. Heeger probeert dit al langer, maar zij vangt bot. ,,Ik denk ook niet dat dit volgend jaar al is opgelost, maar het moet wel. We willen de toeristen hier wel houden.”

Sloeproute

Woordvoerster Hanneke Nieuwenhuis van Wetterskip Fryslân bevestigt dat de Weirdumer en Jorwerter Feart geen onderdeel uitmaken van de officiële sloeproute en dat het Wetterskip daarom ook geen onderhoud hoeft te doen. ,,Er moet alleen voor een goede doorstroming worden gezorgd.” Toch zet Nieuwenhuis de deur op een kier voor de kano- en sloepverhuurders rond Weidum. ,,Als er behoefte aan is, dan kan het wel een sloeproute worden. Dan moet dat officieel worden aangevraagd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Watersport
Toerisme
Instagram