Deze in het wild uitgestorven diersoort is nu te zien in AquaZoo

Een paterdavidshert.

De in april dit jaar verwelkomde Siberische tijgers in AquaZoo in Leeuwarden hebben nieuwe buren: twee paterdavidsherten. Een diersoort die in het wild is uitgestorven.
Lees meer over
Leeuwarden

De twee herten, twee vrouwtjes, komen uit Tsjechië waar ze vorig jaar zijn geboren. Later komt er ook een derde hert, een bok, naar Leeuwarden. De dieren verblijven vlak bij de tijgers.

,,Het paterdavidshert is de enige soort waarbij mannetjes soms twee keer paar jaar een nieuw gewei krijgen. Daarnaast is dit dier de enige soort waarbij de punten van het gewei naar achteren staan, bij alle andere herten wijzen de punten naar voren”, vertelt William Kreijkes hoofd dierenverzorger van AquaZoo.

Pater David

Paterdavidsherten waren vroeger veel te vinden in waterrijke gebieden en moerassen in China. Echter, door intensieve jacht was deze soort al in de negentiende eeuw bijna uitgestorven. In 1865 leefde er alleen nog een roedel in de tuin van de Chinese keizer. Hier zag de Franse pater Armand David ze – en gaf ze hun Europese naam. De Chinese naam is Milu.

Na het bezoek van de pater werd een aantal herten naar Europese dierentuinen gestuurd. Toen in China na de Boxeropstand in 1900 de laatste daar levende paterdavidsherten werden opgegeten, waren er van deze soort nog zestien over in Europa. Deze werden samengebracht door de hertog van Bedford op zijn Engelse landgoed. Na de Tweede Wereldoorlog werden de dieren ondergebracht bij verschillende Europese dierentuinen. Op deze manier is de soort behouden. Inmiddels zijn er ongeveer 1500 paterdavidsherten wereldwijd, verspreid over dierentuinen en enkele reservaten in China.

Nieuws

menu