Defensie houdt F-35's aan de grond: schade aan motor, mogelijk door opspattend gruis

Een F-35, afgelopen dinsdag. FOTO KAPPERS MEDIA

Defensie houdt voorlopig alle F-35’s op Vliegbasis Leeuwarden aan de grond. Drie van de nieuwe jachtvliegtuigen hebben schade opgelopen aan de motor.
Lees meer over
Leeuwarden

Mogelijk heeft opspattend gruis bij drie F-35’s slijtage veroorzaakt aan de motor. Het gruis zou afkomstig zijn van een anti-sliplaag van het banenstelsel op Vliegbasis Leeuwarden. Onderzocht wordt of dit inderdaad de oorzaak is. De motorslijtage is ontdekt tijdens standaard inspecties.

De luchtmacht houdt alle toestellen op vliegbasis Leeuwarden nu uit voorzorg aan de grond om mogelijke vervolgschade te voorkomen. Voor zover bekend is Nederland het enige land dat met F-35’s vliegt dat deze schade heeft. Nederland heeft in totaal 17 F-35 jachtvliegtuigen, daarvan staan er negen in Leeuwarden en acht in de Verenigde Staten. Behalve de drie, zouden de overige toestellen in principe gewoon kunnen vliegen, maar dat gebeurt nu dus niet.

Zwaardere motor blaast meer gruis op tijdens taxiën

De F-35 heeft een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op. Bij de F-16 is deze vorm van slijtage niet geconstateerd. Het start- en landingsstelsel verkeert overigens in goede staat van onderhoud, meldt Defensie.

Nieuws

Meest gelezen