De 'tovertuin' van Roelof Dries baadt weer in sfeervol licht

Duizenden lampjes, vele honderden meter kabel en 29 stekkers. Aan de Heggewinde in de Leeuwarder wijk Aldlân is tot 7 januari aan sfeer geen gebrek.

Roelof Dries, Elize en Anouk Weistra naast zich, heeft ‘zijn’ gemeentetuin gistermiddag weer omgetoverd tot een sfeervolle bekijktuin.

Roelof Dries, Elize en Anouk Weistra naast zich, heeft ‘zijn’ gemeentetuin gistermiddag weer omgetoverd tot een sfeervolle bekijktuin. FOTO NIELS WESTRA

,,We konden niet meer wachten, dus om kwart voor vijf hebben we de lichten ontstoken.’’ Roelof Dries heeft ‘zijn’ gemeentetuin zondagmiddag weer omgetoverd tot een sfeervolle bekijktuin.

Ook nu weer branden er meer lampjes dan het jaar daarvoor. Het enthousiasme won het toch weer van het gezond verstand, dus is er deze wintereditie weer 108 meter lichtsnoer meer over de planten, bomen en struiken aan de Heggewinde gedrapeerd.

Beetje chic

,,Het zijn allemaal dezelfde lichtjes. Ik wil dat het rust uitstraalt. Het mag best een beetje chic zijn. Het is geen Wielenpôlle, waar het knippert en flikkert’’, zegt de 67-jarige Leeuwarder. ,,Voorheen deed ik het allemaal in mijn eentje, maar nu heb ik gelukkig ook een beetje hulp van de buren.’’

Dries ontfermde zich een jaar of tien geleden over de groene wildernis achter de woningen. ,,De grond was van de gemeente, maar ze deden niets aan onderhoud. Het was een wildernis.’’ Hij woont zelf al 44 jaar in het huis aan de Heggewinde.

Alles 'echt'

Na enig aandringen mocht Dries de strook met toestemming van de gemeente onderhouden. Hij toverde het stuk grond om in een prachtige tuin, vol bijzondere planten en bloemen. ,,In de zomer komen hier ook altijd veel mensen kijken. Ik heb er wel tien soorten brumania’s geplant. Ook staan er veel kruiden, die de mensen voor eigen gebruik mogen plukken. Kinderen noemen het de ‘tovertuin’.’’

De tuin staat verder vol met fraaie vogelbeelden van keramiek, door Dries zelf gemaakt. Nog nooit is er in de tuin iets vernield of ontvreemd.

Los van de lampjes heeft Dries nooit iets voor de tuin gekocht. ,,Het is allemaal echt.’’ De komende weken zal hij ook zelf volop genieten van zijn creatie, weet hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden