De kapel van de Blokhuispoort is bijna klaar: na drie jaar vertraging

Vanaf begin 2018 had het het bruisend hart van dbieb in Leeuwarden moeten zijn: de oude kapel van de Blokhuispoort. Het liep anders.

Hans van der Veen, directeur van dbieb, loopt door de lege ruimten van dbieb in de Blokhuispoort. Rijen en rijen boeken vullen de ruimte, maar de mensen die ze willen lezen, ontbreken. ,,Het is een rare tijd”, zegt Van der Veen terwijl hij richting de oude gevangeniskapel loopt. De ruimte die dbieb had willen gebruiken voor cursussen, workshops, bijeenkomsten en optredens. Waar drie jaar lang gereedschap en helmen op de vloer lagen te verstoffen .

,,Van de ene op de andere dag vertrokken de bouwvakkers. Het bouwmateriaal, helmen: van alles lieten ze achter toen eind 2017 de verbouwing van de Blokhuispoort werd stilgelegd. Het geld voor de verbouwing was op, een conflict tussen eigenaar BOEi, de gebruikers van de oude gevangenis en de gemeente was geboren. Een jaar lang werd er gesproken, uiteindelijk verstrekte de gemeente Leeuwarden een lening van 1,3 miljoen euro aan BOEi, die zelf nog ettelijke miljoenen extra voor de verbouwing uittrok.

Drie jaar later

,,De kapel zou op 4 januari 2018 in gebruik worden genomen, we zijn ruim drie jaar verder dus u kunt wel nagaan hoezeer we hierop hebben zitten wachten”, vertelt Van der Veen als hij in de kapel staat. De bouwhelmen en het achtergelaten materiaal zijn vervangen. In het midden van de ruimte staat een grote stapel dozen. ,,Daarin zit de parketvloer die hier nu gelegd moet worden en dan kunnen we de ruimte in gebruik nemen”, vertelt Van der Veen.

Ook al waren de financiële problemen rond de verbouwing van de oude gevangenis eind 2018, begin 2019 opgelost, dat betekende niet dat de werkzaamheden direct werden hervat. ,,Er waren wat problemen tussen ons en BOEi ontstaan in die periode. Gelukkig is dat uiteindelijk ook opgelost zodat de bouwwerkzaamheden nu bijna zijn afgerond – op de vloer en de inrichting na. Maar in februari is alles klaar voor gebruik.”

Meer dan boeken lenen

Het belang van de kapel is groot, stelt Van der Veen. Want dbieb is meer dan alleen een plek waar je boeken kunt lenen. ,,Bij dbieb hoort een programma met lezingen, workshops, activiteiten. De afgelopen drie jaar was dat allemaal niet mogelijk. Geen symposia, geen muziekoptredens. Een belangrijk deel van de inhoud konden we niet vormgeven.”

Bij de verbouwing van de kapel is veel rekening gehouden met hoe de kapel er vroeger uit zag. In de kleurstelling bijvoorbeeld. Ook zijn veel oude elementen bewaard gebleven zoals het houten plafond en de constructie. ,,Qua sfeer is het teruggebracht naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. En dat kan BOEi heel goed.”

Niet wachten

Arjen Nijboer, programmamanager van dbieb, kan niet wachten tot hij eindelijk zijn programma kan uitvoeren. ,,We gaan ons met name richten op programma’s die we samen met de gemeenschap zelf gaan maken. Bijvoorbeeld het talencafé. Maar ook kindercolleges en de Nacht van de Filosofie komen hier. En zeker ook muziek in een kleine setting. We hebben een vlakke vloer dus er is weinig afstand tot het publiek.”

,,We hebben deze zaal al heel lang nodig, tot nu toe hebben we ruimtes moeten huren elders in de Blokhuispoort, maar ook elders. Het gaat hier straks elke dag bruisen van activiteiten.” Vanzelfsprekend starten de activiteiten pas als de coronamaatregelen het toelaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video