De hoogste woontoren van Friesland staat in de steigers. Zo wordt de bijna 60 meter hoge flat aan het Prins Clausplein in Leeuwarden gerenoveerd

De bijna 60 meter hoge Avéroflat aan het Leeuwarder Prins Clausplein trekt deze zomer veel bekijks. Hij staat in de steigers, omdat de gevelbekleding wordt vervangen.
Lees meer over
Leeuwarden

De toren telt negentien woonlagen en werd in 1988 gebouwd naar ontwerp van Abe Bonnema, die later ook de Avérotoren en Achmeatoren aan de Lange Marktstraat ontwierp. Er waren plannen voor meer woonflats bij het Prins Clausplein, maar het bleef uiteindelijk bij eentje.

De stuclaag en isolatie worden verwijderd en vervangen door een nieuwe stuclaag en hoogwaardige isolatie. Ook de kozijnen en ramen worden vervangen. De woontoren blijft normaal bewoonbaar.

Gevelbekleding

Uit een inventarisatie vorig jaar bleek dat de flat als enige gebouw in Friesland aangemerkt kan worden als te brandgevaarlijk, vanwege de gevelbekleding die is gebruikt. Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfelltoren in 2017.

Het werk wordt uitgevoerd door Delfsma Bouw in de opdracht van de Vereniging van eigenaren.

Lees ook | Buurt Prins Clausplein in Leeuwarden ligt vol piepschuim

Nieuws

Meest gelezen