De gemeente Leeuwarden wapent zich tegen huisjesmelkers (en zo doet ze dat)

Huisjesmelkers die goedkope pandjes kopen en opsplitsen in kleine appartementen hebben pech. Vanaf donderdag kan dit niet meer zomaar door een maatregel van de gemeente Leeuwarden.

Noordvliet 37. In dit pand komen meer dan twintig zorgappartementen voor ouderen. De raad wil niet meer zorg in de wijk, maar toch kon de gemeente dit plan vorig jaar niet tegenhouden.

Noordvliet 37. In dit pand komen meer dan twintig zorgappartementen voor ouderen. De raad wil niet meer zorg in de wijk, maar toch kon de gemeente dit plan vorig jaar niet tegenhouden. FOTO JACOB VAN ESSEN

Het is de bewoners van de Vlietzone en andere Leeuwarder wijken al jarenlang een doorn in het oog. Een woning wordt gekocht door een vastgoedbelegger. En in plaats van een gezin als nieuwe buren te krijgen, wordt het pand ‘opgesplitst in twee of meer (kleine) appartementen. Of het huis naast je wordt verkocht en ineens ben je buurman van een zorginstelling. En de gemeente Leeuwarden? Die vond het vervelend en ongewenst maar helaas: er viel niets tegen te doen. Tot vandaag.

,,Vorige week woensdag heeft de raad ‘in het geheim’ een voorbereidingsbesluit genomen waardoor het splitsen van woningen niet zomaar meer kan. En ook zorgaanbieders hebben niet meer de mogelijkheid om zich zonder toestemming van de gemeente in een woonwijk te vestigen”, zegt wethouder Hein de Haan.

Voorbereidingsbesluit

Het voorbereidingsbesluit is in de nacht van woensdag op donderdag in werking getreden, nadat het woensdag in de Huis aan Huis is gepubliceerd. Het besluit is door de raad onder geheimhouding genomen om te voorkomen dat huisjesmelkers of vastgoedbeleggers nog snel panden zouden splitsen voordat de maatregel in ging. ,,Over een paar panden waren al vragen gesteld naar de mogelijkheden tot splitsing, wat nu niet meer mogelijk is”, aldus De Haan.

Het zogenaamde voorbereidingsbesluit is een tijdelijke maatregel in afwachting van bestemmingsplanwijzigingen die de gemeente in de toekomst wil doorvoeren. En in de huidige bestemmingsplannen zat ‘m juist de crux. ,,Met de huidige bestemmingsplannen hadden wij niet de mogelijkheid om het opdelen van appartementen tegen te gaan. En ook tegen de komst van zorgaanbieders in woonwijken, konden wij niets beginnen. Maar nu kunnen we zelf bepalen of we wel of geen toestemming geven”, aldus Hein de Haan.

Niet alleen voor Vlietzone

De afgelopen anderhalf jaar lag met name de Vlietzone onder het vergrootglas. Van het particuliere woningbezit in de wijk is veertig procent in handen van commerciële verhuurders. En ook zitten er veel zorgaanbieders. Maar de maatregel beperkt zich niet tot de Vlietzone maar geldt voor de hele gemeente. ,,Omdat je ziet dat het opdelen van panden in kleine appartementen overal gebeurt waar relatief goedkoop vastgoed zit. Daar concentreert het zich. En door het voor de hele gemeente te laten gelden, is er ook geen uitwijkmogelijkheid binnen Leeuwarden.”

Vorig jaar ontstond er rumoer in de Vlietzone toen er plots een nieuwe zorgaanbieder opdook aan het Noordvliet die daar ruim twintig zorgappartementen realiseert. Vlak nadat de gemeenteraad had gesteld dat het afgelopen moest zijn met de komst van nieuwe zorgaanbieders in de wijk. In de nieuwe situatie zou de gemeente deze ontwikkeling hebben kunnen tegenhouden, geeft De Haan aan.

Nico de Koning van de stichting Vlietvaardig is blij dat de gemeente in actie is gekomen. ,,Het klinkt heel goed, het is iets wat we al heel lang willen. Het is een belangrijke eerste stap om van de Vlietzone weer een gewone woonwijk te maken. Daarvoor is nog veel te doen, maar deze maatregel hebben we zeker nodig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Vlietzone