De brand in de binnenstad van Leeuwarden is onder controle. Sommige bewoners kunnen terug, voor anderen is opvang geregeld

De brand die donderdag woedde in de binnenstad van Leeuwarden, bij het Zwitserswaltje en de Uniabuurt, was halverwege de middag onder controle. Een aantal bewoners kan nog niet terug naar huis vanwege brandschade.
Lees meer over
Leeuwarden

Bij pizzeria Bella Roma zijn veel brandweerlieden naar binnen gegaan met slangen en ook via de Pata Negra en het andere naastgelegen pand probeerde de brandweer bij de brand in de buurt te komen, luiken en deuren zijn met een kettingzaag open gezaagd. De brand is in de keuken van de pizzeria ontstaan en vervolgens overgeslagen naar de rest van het pand.

Moeilijk te bereiken

De brand was moeilijk te bereiken, daarom probeerde de brandweer van alle mogelijk kanten in de buurt te komen. De brandweer probeerde overslag naar andere panden te voorkomen.

In eerste instantie was de brandmelding bij de Blokhuispoort, maar al snel werd duidelijk dat de brand woedde in een hofje tussen de Uniabuurt en het Zwitserswaltje. De brand woedde op meerdere etages, meldde brandweerwoordvoerder Marten Klaas Brinksma. Omdat er was opgeschaald naar ‘zeer grote brand’ kwamen er vijf tankautospuiten ter plaatse en twee hoogwerkers, zodat de brand van twee kanten van bovenaf bestreden kon worden. Ook werd er een grootwatertransport ingezet.

Blusgroepen uit de wijde omgeving waren opgeroepen voor de brand. De panden in de buurt van de brand werden tijdelijk ontruimd. Voor zover bekend zijn er nog geen gewonden. Bewoners van de omliggende panden waar geen brand was, konden halverwege de middag weer terug naar huis. Voor bewoners bij wie wel brand is geweest, wordt opvang geregeld.

De brand heeft gewoed in twee panden met een restaurant met meerdere woonruimtes. Die ruimtes zijn volgens de brandweer voorlopig onbewoonbaar.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen