De Kringloopkast | 'Het is soms moeilijk om iets te laten staan'

FOTO LC

FOTO LC

Op de bovenetage van Recycle Boulevard Leeuwarden kan iedereen een kast huren om spullen in te verkopen. En dat vindt gretig aftrek in deze tijd van ontspullen. Vandaag aflevering 1 van docusoap De Kringloopkast.
Lees meer over
Leeuwarden

Een boek met de titel Beautiful Dolls , een vaas met Delfts blauwe gekleurde windmolen, een hartvorming schaaltje, een stenen hondje, een koektrommel met de opdruk ‘Groet uit Ommen’. Zomaar een greep uit het aanbod van Corjanna Koopman (74) en Klaas Koopman (76) uit Leeuwarden. Zij huren de kringloopkast sinds twee jaar en de verkoop van spullen is echt een hobby geworden. „We werken allang niet meer en moeten toch wat doen hè?”, zegt Corjanna.

„We struinen wel wat af hoor voor al deze spullen”, zegt Klaas. „Het opzoeken van nieuwe dingen is het leukste, dat is de reden dat we dit doen. Het is soms moeilijk om iets te laten staan als je denkt: het is goedkoop en het is mooi. Koopziek zijn we”, zegt Klaas lachend, wat op een ‘nou nou’ van Corjanna kan rekenen.

Pareltjes

Door de jarenlange ervaring herkent het echtpaar makkelijker pareltjes uit het aanbod. Zelfs als die een metamorfose hebben ondergaan. Als voorbeeld wijst Klaas naar een stenen grijze bloempot met handvatten en blauwe versiering. „Die pot vond ik vorige week bij een grote kringloopzaak. Toen was die nog helemaal in één kleur blauw geverfd, maar zodra ik de handgrepen zag, dacht ik: hé daar zit zo’n pot onder! Dus die heb ik even in de loog gelegd en schoongemaakt”, memoreert Klaas. „Ja, dat is een kennersoog. Als je het al zo lang doet, is het geen geluk meer, maar kennis.”

'We hebben allebei ook verzamelingen gehad'

De liefde voor curiosa zat er al bij Corjanna al vroeg in. „Toen ik zestien was, ging ik vaak op vrijdag tussen de middag naar de markt op het Zaailand om dingetjes te kopen. En ik kreeg weleens wat van familie.”

,,We hebben allebei ook verzamelingen gehad”, vult haar man Klaas aan. ,,Jij had een hele verzameling over de stad Leeuwarden, dat is nog in de krant gekomen”, zegt Klaas.

,,Ja, alles waar Leeuwarden op stond. Mooie blikken trommels van winkels, maar ook asbakken. Ik had er wel honderd”, vertelt Corjanna. ,,Toen we kleiner gingen wonen, heb ik alles weer verkocht. Het meeste via een winkeltje dat ik had in de Oosterstraat, Van Alles Wat. Want dat is het ook.”

Corona valt het echtpaar het meest op door het aanbod van kringloopwinkels, waar ze zelf geregeld struinen. „We merken het aan de spullen van oudere mensen die overleden zijn. Hun huizen worden door kringloopwinkels leeggehaald en dat komt dan weer tevoorschijn in die winkels. En daar lopen we op,” legt Corjanna uit.

Op de markt

Voor corona veel evenementen lamlegde, was het echtpaar geregeld op de markt te vinden. ,,Dan stonden we op het Zaailand”, zegt Corjanna. ,,En in Bakkeveen wel en Makkinga”, somt Klaas op. Corjanna kijkt haar man aan. ,,We missen de markt wel. De mensen ook hè?”

,,Ja, de hele kliek mensen die je al jaren kent”, antwoordt Klaas. ,,Dat missen we, zo gezellig al die mensen”, vult Corjanna aan. ,,We hebben een boel bekenden, vooral in de stad, want ik ben hier geboren en getogen.”

Nu de markt wegvalt, zijn Corjanna en Klaas des te blijer dat ze deze kast hebben. Ze zijn dan ook niet van plan om binnenkort te stoppen. ,,We blijven hier tot het niet meer wil of tot de spullen op zijn”, zegt Corjanna lachend, wetend dat die spullen nog heel lang in omloop zullen blijven.