Dankzij de 'social distance bar' van Leeuwarder Zwaluwen kun je in de voetbalkantine straks hopelijk weer een drankje doen

De social distance bar en zijn ontwerpers: Robert van der Woude, Jan Adema en Anton Hendriks (van links naar rechts). Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen Foto: Fotobureau Hoge Noorden

Kom je te dicht bij de bar, dan schiet ‘ie op rood, hou je je keurig aan de anderhalve meter, dan blijft ‘ie groen. Zie daar: de ‘social distance bar’, primeur van voetbalclub Leeuwarder Zwaluwen.

Ze zijn best een beetje trots op hun ‘uitvinding’: Jan Adema en Anton Hendriks van lichtspecialist IdFrm en Robbert van der Woude van softwarebedrijf Heb-it. Het idee ontstond bij voetbalvereniging Leeuwarder Zwaluwen, de club van Adema en Hendriks.

Afgelopen september nog maar was hun nieuwe clubgebouw opgeleverd, het draaide net een paar maanden en toen moest de boel – vanwege het coronavirus – alweer dicht. ,,We vroegen ons af: hoe kunnen we hier straks weer samenkomen zonder dat we de ruimte dichttimmeren met allerlei constructies, zonder barrières’’, vertelt Adema, doelend op de anderhalvemetersamenleving.

Sensoren

Voor het project ‘het DNA van Leeuwarden’ werkten de twee al eens samen met Van der Woude, en gedrieën ontwikkelden ze de ‘social distance bar’, een rechthoekig voorwerp dat werkt op sensoren.

,,Kijk, als je te dichtbij gaat staan, wordt-ie rood, doe je een stapje terug dan wordt het weer groen’’, demonstreert Hendriks bij de bar in de splinternieuwe kantine van de club. Twee sensoren, zelf in te stellen, meten de afstand waarbinnen het licht op rood schiet. Adema: ,,Eigenlijk werkt het net zoals de parkeersensoren in je auto.’’

En nee, ze hebben er bewust geen alarm op gezet. Hendriks: ,,Als er een paar tegelijk afgaan, word je gek.’’

Flexibel in te zetten

De heren spreken van een ,,ideale tool die je flexibel kunt inzetten’’. Volgens de ontwerpers is het voorwerp namelijk niet alleen geschikt voor voetbalkantines, maar ook voor andere sectoren. ,,De bar kan overal geplaatst worden waar mensen elkaar ontmoeten; op kantoor, in het onderwijs, op de balie of een toonbank’’, vult Van der Woude aan.

Het eerste exemplaar is bedoeld voor hun eigen voetbalclub, maar via het lichtbedrijf is het straks ook te koop voor andere geïnteresseerden; ondernemers en instellingen die hiermee willen voldoen aan de eisen om weer open te kunnen.

Versoepeling

De mannen hopen hoe dan ook vurig op een versoepeling van de coronaregels door de regering. ,,Hier gebeurt van alles. Die bedrijvigheid willen we zo snel mogelijk terugbrengen’’, zegt Adema. ,,Normaal hebben we in juni altijd een familiedag, ter afsluiting van het seizoen. Het zou mooi zijn als die door kan gaan, in aangepaste vorm’’, vult Hendriks aan.

Van der Woude: ,,We hopen zo snel mogelijk weer naar een open samenleving te kunnen, maar die anderhalve meter afstand zal voorlopig wel noodzakelijk zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus