Dakletters 'NEE JONGU, JA JUH!' van de daken rond het Zaailand getakeld: 'Wat jammer, de letters horen bij het plein'

De bekende dakletters NEE JONGU, JA JUH! op het Zaailand in Leeuwarden zijn dinsdagochtend door een kraan van Kielstra van de rechtbank getakeld. Dinsdagmiddag volgen de letters JA JONGU, NEE JUH! op het appartementencomplex.

Voorbijgangers en omwonenden vinden het jammer dat de letters verdwijnen. ,,We zijn er echt van gaan houden”, zegt Agatha Bosch, die samen met haar partner Jos Heemstra aan het Zaailand woont. ,,In het begin was het even wennen, maar nu vind ik het jammer dat het van het plein gaat.”

Ook kunstenaar Marten Winters baalt. Al begrijpt hij de keuze van de pandeigenaren ook. ,,Het was in eerste instantie een tijdelijk project, maar de letters mochten steeds langer blijven. Het voelt wel akelig dat het nu weg moet, maar wij hebben daar niet veel invloed op. Het is de keuze van de pandeigenaren.”

De voorlopige nieuwe plek wordt het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg. Op de nieuwe plek in de stad kan iedereen die Leeuwarden per trein uit zuidelijke of westelijke richting binnenkomt de letters zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video
Instagram