Coronapatiënt in thuisisolatie: 'Ik loop als bambi op en neer'

De 32-jarige personal trainer Pytrik Hiemstra uit Leeuwarden kreeg woensdagavond tussen zes en zeven uur te horen dat hij positief getest is op het coronavirus. ,,Ik loop als bambi op en neer.’’

Coronapatiënt Pytrik Hiemstra achter het raam.

Coronapatiënt Pytrik Hiemstra achter het raam. FOTO NIELS WESTRA

Hij heeft het virus zeer waarschijnlijk opgelopen tijdens wintersport in het Oostenrijkse Sankt Anton, waar hij met acht ondernemers uit Leeuwarden en omstreken is geweest. Vrijdag zijn ze teruggekeerd. Een groep van vijf vrouwen uit Amstelveen en omgeving bleek het virus te hebben, kreeg hij maandagavond via Facebook te horen. ,,We hebben met die vrouwen fysiek contact gehad, gedanst. Nee, geen intiem contact”, vertelt de zzp’er.

Lichte luchtwegklachten

Het opmerkelijke aan Hiemstra is dat de alleenstaande man slechts lichte luchtwegklachten heeft. Hij hoest, maar heeft naar zijn idee geen koorts gehad. Van de zeven andere ondernemers zijn er vijf wel stevig ziek. Zij krijgen op zijn vroegst donderdagochtend te horen of ze ook besmet zijn met Covid-19, zegt Hiemstra. ,,Je wordt niet zo gauw getest. Ik ben bang dat het losbarst in Leeuwarden. Zij liggen met een dekentje over op de bank. Dat zijn vijftigers. Volgens de dames van de GGD heb ik het geluk dat ik jong en sterk ben.”

Donderdagochtend belt GGD Fryslân voor contactonderzoek. Hiemstra heeft nu al twintig personen op een lijst met wie hij sinds terugkomst van de wintersport intensief contact heeft gehad. Het gaat onder meer om bezoekers van een sportschool in Leeuwarden waar hij trainingen geeft. Zijn telefoon en social media-accounts explodeerden woensdagavond. ,,Ze willen allemaal weten wat ze moeten doen. Nou, als ze niet fysiek contact hebben gehad, kunnen ze alles blijven doen. Als ze wel fysiek contact met mij hebben gehad en klachten krijgen, dan moeten ze de GGD bellen.”

Laminaat besteld

Hiemstra moet nog zeker twaalf dagen in thuisisolatie blijven. ,,Ik mag alleen in de tuin komen. Ik had al voor een week boodschappen in huis, dat scheelt.” Verder vindt hij de opgelegde quarantaine ,,best vervelend”. ,,Ik loop hier als een Bambi op en neer. Ik ben geen stilzitter, voel me ook helemaal niet zo slecht, ben alleen moe. Ik heb maar laminaat besteld, dat wordt morgen gebracht, heb ik wat te doen.”

De aan Hiemstra bevestigde besmetting is nog niet naar buiten gebracht door de gemeente Leeuwarden en GGD Fryslân. Dat zal naar verwachting in de loop van donderdagochtend gebeuren.

Woensdagochtend werd de derde coronabesmetting in Friesland bekend: een 78-jarige man uit Drachten. De Drachtster heeft met koortsklachten in ziekenhuis Nij Smellinghe gelegen, maar herstelt inmiddels in thuisisolatie. Hij kwam met griepklachten binnen en niet als een ‘corona-verdachte’ en is daardoor niet in een strike isolatiekamer behandeld. Medewerkers van Nij Smellinghe en de ambulancezorg die contact met de Drachtster hebben gehad worden gemonitord op koorts.

Lees ook | Nij Smellinghe plaatste coronapatiënt uit Drachten in druppel-contactisolatie: ‘Dat neemt veel risico weg’

Dinsdag kwamen de eerste twee gevallen in Friesland naar buiten, een echtpaar van rond de vijftig uit Gorredijk. Met hen gaat het goed. Nederland telt in middels 503 bevestigde corona-patiënten en vijf sterfgevallen.

Lees ook | Is het een griepje of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus