Corona: voetbalclubs moeten aan veel voorwaarden voldoen

De bal rolt weer, en na het betaalde voetbal maken ook de amateurverenigingen maken zich op voor een nieuw seizoen. Waarbij ze zich aan de nodige voorwaarden en regels moeten houden.

Volle tribunes bij Leeuwarder Zwaluwen, van voor de coronatijd. Clubs moeten zich nu aan een hele reeks maatregelen houden.

Volle tribunes bij Leeuwarder Zwaluwen, van voor de coronatijd. Clubs moeten zich nu aan een hele reeks maatregelen houden. Foto: Henk Jan Dijks

,,We hadden al looprichtingen in de kantine, nu hebben we het aantal zitplaatsen teruggebracht van honderdvijftig naar vijfenzeventig. Maar de mensen in de kantine allemaal op anderhalve meter houden? Dat vind ik best lastig”, zegt voorzitter Kees Theissen van Be Quick Dokkum. ,,We koersten in eerste instantie op eind september in de hoop dat alle regels dan overboord zouden kunnen. Maar heel veel senioren zijn al weer aan het trainen dus we zijn afgelopen zondag voor het eerst weer open gegaan. We hebben een aparte in- en uitgang en nu het weer nog redelijk is, hebben we buiten een terrasje waardoor je niet gauw aan die vijfenzeventig man binnen komt”, reageert Edwin van Opzeeland van VV Gorredijk.

Terras

Niet meer dan vijfenzeventig mensen in de kantine. De anderhalve meter afstandregel. Een verplichte gezondheidscheck en registratie van bezoekers. Het zijn maatregelen waar voetbalclubs zich bij de start van het seizoen aan moeten houden. En die ze moeten handhaven. ,,Afgelopen zaterdag hadden we de startdag van het seizoen bij VV Makkum met spelletjes voor de jeugd en een oefenwedstrijd. We hadden een terras open, we hebben een tent erbij en desnoods kunnen we nog een tent gebruiken zodat iedereen voldoende afstand kan houden”, vertelt voorzitter Rudi de Vries. Ook bij de Leeuwarder Zwaluwen is er een terras zodat het niet te druk wordt in het clubhuis. ,,De meeste mensen bleven zaterdag lekker buiten”, zag voorzitter Gerbrand Busstra.

Voor de maatregelen met betrekking tot de kantine is er begrip bij de vier voorzitters. Lastiger wordt het bij de verplichte gezondheidscheck en registratie. ,,We conformeren ons er aan, bij de ingang van de kantine kan je je gegevens achterlaten. Maar wij zijn geen politieagenten”, vindt Busstra. Bij VV Gorredijk hanteren ze hetzelfde idee. ,,Vindt maar eens een vrijwilliger die de gezondheidscheck doet (die bestaat uit het vragen of iemand geen klachten heeft, red.) en de gegevens noteert”, vult Van Opzeeland aan. ,,Ook al weet ik dat veel mensen dat toch niet invullen.”

Geen handhavers

Niet alleen Busstra, maar ook de andere drie voorzitters geven aan dat voetbalclubs geen handhavers of agenten zijn die toezien op naleving van de regels. Zoals de afstandsregel langs de lijn. ,,Ik heb echt geen zin in politieagentje spelen. Begrijp me goed, ik ben voor maatregelen om corona te voorkomen. Maar het is lastig uit te leggen aan ouders die bij hun kinderen kijken dat ze niet bij elkaar mogen staan terwijl je op televisie bij Cambuur-Groningen een vol vak achter het doel ziet”, vindt Theissen van Be Quick.

,,Het is natuurlijk ook een deel eigen verantwoordelijkheid van de mensen”, vindt De Vries van VV Makkum. ,,Je kan vrijwilligers niet de hele tijd mensen laten wijzen op de afstandsregels. Dat is niet te doen voor sportclubs.”

,,Over een maand zijn de regels hopelijk niet meer nodig”, zegt Busstra van de Zwaluwen. ,,We moeten ook niet de menselijke maat uit het oog verliezen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Amateurvoetbal