Corona-uitbraak in MCL verergert; ziekenhuis sluit afdeling oncologie, restaurant en koffieruimtes

De hoofdingang van MCL. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Medisch Centrum Leeuwarden neemt rigoureuzere maatregelen om de corona-uitbraak in het ziekenhuis in te dammen. De oncologie-afdeling sluit per direct tot 15 februari.
Lees meer over
Leeuwarden

Het aantal coronabesmettingen onder medewerkers en patiënten van de oncologie-afdeling is in een paar dagen bijna verdubbeld. Ook andere afdelingen zijn inmiddels getroffen.

MCL kondigde donderdagochtend een opnamestop voor de afdeling oncologie af. Er was toen sprake van zes besmette kankerpatiënten en dertien positief geteste medewerkers. Inmiddels blijken al elf patiënten en 24 medewerkers besmet.

Bovendien hebben ook medewerkers van de afdelingen radiologie, dialyse en interne geneeskunde het coronavirus opgelopen. Twee dialysepatiënten zijn eveneens besmet geraakt. GGD Fryslân gaat alle medewerkers van deze afdelingen testen.

Uit voorzorg gaan het personeelsrestaurant en de winkels twee weken dicht, evenals de koffieruimtes op de bewuste afdelingen. Alleen medewerkers die in de directe patiëntenzorg werken worden nog in het ziekenhuis toegelaten. De rest moet thuiswerken.

Kankerpatiënten tijdelijk in andere ziekenhuizen behandeld

Op oncologie worden zowel de verpleegafdeling als de dagbehandeling nu stop gezet. Kankerpatiënten van wie het medisch niet verantwoord is de behandeling uit te stellen zullen worden behandeld in een van de andere Friese ziekenhuizen of in het UMCG in Groningen.

Volgens Froukje Ubels, voorzitter van de medische staf van het MCL, zijn de maatregelen in het belang van de patiënten. ,,We willen koste wat kost voorkomen dat er meer besmettingen optreden”, laat ze via een persbericht weten. ,,Dit is voor iedereen zeer ingrijpend”, meldt bestuursvoorzitter Patrick Vink.

Het is nog onduidelijk hoe de uitbraak is ontstaan en of een besmettelijkere variant een rol speelt.

Op het merendeel van de afdelingen en poliklinieken van het MCL gaat de zorg door, meldt het ziekenhuis.

Lees ook: Ernstige corona-uitbraak op oncologische afdeling MCL

Nieuws

Meest gelezen