Corona-uitbraak Dokkum heeft gevolgen in Leeuwarden: personeel Proefverlof in quarantaine

Het terras van Proefverlof aan de stadsgracht. FOTO LC/JAN LIGTHART

Het grootste gedeelte van het personeel van Proefverlof in Leeuwarden moet in quarantaine omdat de kok besmet is met corona. Proefverlof blijft wel open maar het eet- en drinklokaal beperkt de kaart.
Lees meer over
Leeuwarden

Vijftien personeelsleden van Proefverlof zijn de afgelopen periode in contact geweest met de besmette kok. De kok liep zijn besmetting op in een kroeg in zijn woonplaats Dokkum. De uitbraak van corona in Dokkum ontstond omdat een besmette Dokkumer die - ondanks een positieve test - gewoon doorging met zijn sociale leven. En niet in quarantaine ging, zoals door de GGD wordt gevraagd bij een besmetting met het virus.

De gevolgen voor de horeca in de Blokhuispoort blijven vooralsnog beperkt tot Proefverlof, aldus Hotze Bouma. Café de Bak blijft gewoon open en de beachbar op het plein ook. ,,We hebben in de diverse horeca met verschillende teams gewerkt zodat bij een besmetting niet alles stilvalt.”

Bouma - die samen met twee anderen eigenaar is van Proefverlof en De Bak - is boos op de Dokkumer die ondanks een besmetting toch gewoon mensen opzocht en het virus verder verspreidde. ,,Ik vind het gewoon misdadig. Niet omdat het ons nu treft, dit doe je gewoon niet”, aldus Bouma.

De GGD laat weten dat alle personeelsleden die in contact zijn geweest met de kok, twee weken in quarantaine ‘moeten’. ‘Moeten’ tussen aanhalingstekens omdat quarantaine niet afgedwongen kan worden. Mochten testen uitwijzen dat personeelsleden geen corona hebben, dan nog wordt de periode van twee weken aangehouden omdat het virus zich ook later kan openbaren.

Volgens de GGD hebben bezoekers van Proefverlof geen risico gelopen. ,,De contacten tussen personeel en bezoekers zijn zo vluchtig dat we hier geen risico’s voor de bezoekers zien”, aldus Marcel de Jong van de GGD.

Nieuws

menu