Corona-ontkenner pleegt serie aan vernielingen: '5G, corona, het is één grote leugen'

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Corona, de lockdown, 5G, volgens een 43-jarige Leeuwarder is het allemaal één grote leugen. In een half jaar tijd pleegde de verdachte een hele serie vernielingen, waarvoor hij dinsdag bij rechter Remco Jan Maring moest verschijnen.
Lees meer over
Leeuwarden
Ooststellingwerf

Volgens de man houdt de overheid het volk voor de gek. „Er gebeuren hier dingen in Nederland die niet kloppen. Rutte, De Jonge, het zijn allemaal leugenaars.” De man pleegde vernielingen in zijn eigen woning – hij woonde toen nog in Haulerwijk. Zo sloopte hij tussen juli 2019 en februari van dit jaar leidingen, zonnepanelen en een thermostaat. Nadat de woningbouwvereniging de zonnepanelen had vernieuwd, vernielde hij ze opnieuw. Hij is volgens eigen zeggen ziek geworden van de straling in en rond zijn woning, die vol zat met „slimme meters”.

Hij heeft er volgens eigen zeggen diabetes aan overgehouden. Met het 5G-netwerk was het hetzelfde verhaal. In januari had hij bij een pand van KPN in Oosterwolde twee ruiten ingegooid, omdat hij wist dat er een 5G-mast stond. In april stond hij bij de vliegbasis in Leeuwarden, waar hij een hek en een paal van een toegangspoortje vernielde. „Het was meer aandacht trekken”, zei de verdachte.

Steen door de ruit bij gemeentehuis

Zijn frustraties over de lockdown uitte hij door eind mei aan de achterkant van het gemeentehuis in Leeuwarden een ruit kapot te slaan. Een paar dagen later gooide hij bij de nachtopvang van Zienn de ramen in, omdat hij daar van de gemeente moest verblijven. Allemaal acties die waren gericht tegen de overheid. De verdachte vindt dat de regering leugens verspreidt.

„Over een virus dat niet bestaat. Er gebeuren hier in Nederland heel veel dingen die niet kloppen. 5G, corona, het is één grote leugen”. Als hij zijn woede koelde, was hij steevast onder invloed. Dat ontkende hij niet: „Dan vervagen bij mij de grenzen”. Achteraf bezien had hij het anders moeten aanpakken, dat vond hij zelf ook. „Ik heb me op een verschrikkelijke manier gedragen, ik had het op een nette manier moeten aankaarten”.

De reclassering zag niet echt een opening om de verdachte te begeleiden. Hij staat niet open voor gedragsverandering. Hij was wel bereid om een werkstraf uit te voeren. Die legde de rechter ook op: 50 uur werken en, toch maar als stok achter de deur, acht weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Aan twee gedupeerde partijen moet de man schadevergoedingen betalen. Aan de politie, voor vernielingen in een surveillancewagen, 594 euro. En aan de gemeente Leeuwarden, voor de kapotte ruit, 373 euro.

Nieuws

menu