Contracten voor een deel van de WMO-zorg in Leeuwarden zijn nog steeds niet getekend

Er zijn pas twee van de vijfentwintig zorgaanbieders gecontracteerd die vanaf januari WMO-dagbesteding en thuisondersteuning moeten leveren in Leeuwarden.

FOTO

FOTO ANP

Dat zegt Anton van der Kooij van Windkracht 058. De contracten met de vijfentwintig zorgaanbieders hadden al in oktober getekend moeten zijn. Maar dat blijkt nu niet gelukt.

Vanaf 1 januari gaan de dagbesteding en thuisondersteuning binnen de WMO over in handen van Windkracht 058. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Aardema Zorg Groep, Jij Centraal en InnZorg. In maart van dit jaar gunde de gemeente Leeuwarden de dagbesteding en thuisondersteuning binnen de WMO aan deze drie partijen. In Leeuwarden maken zo’n 750 mensen gebruik van deze vorm van zorg. 

Meteen was duidelijk dat Windkracht 058 moest gaan samenwerken met andere zorgaanbieders. In eerste instantie met zestien, later groeide dat aantal uit tot vijfentwintig zorgaanbieders.

Half oktober meldde Windkracht 058 dat eind oktober de contracten met de 25 zorgaanbieders zouden worden getekend. Twee maanden voordat de nieuwe WMO-regeling in werking zou treden. 

,,Wij hebben pas een week geleden het totaalaantal cliënten voor aanvullende zorg van de gemeente Leeuwarden gekregen”, verklaart Van der Kooij de vertraging. ,,Deze week en komende week volgen er gesprekken met de 23 overgebleven aanbieders, met de intentie om de samenwerking te bestendigen met contracten.”

'Er staat niets op papier'

Een belronde langs meerdere beoogde zorgaanbieders leert dat zij nog niet weten wat er in de contracten komt te staan. Niet over aantallen mensen aan wie zij zorg mogen leveren. En ook niet tegen welke bedragen zij de ondersteuning en hulp moeten bieden. En dat klopt, beaamt Van der Kooij. ,,In de voorgesprekken met hen zijn geen aantallen en geen bedragen genoemd.” 

Ook zijn er geen intentieverklaringen getekend. ,,Er staat niets op papier, er zijn alleen gesprekken geweest. Er is een mate van onzekerheid, dat klopt. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed komt”, aldus Van der Kooij.

Hoe het kan dat de gemeente Leeuwarden pas vorige week de benodigde gegevens over aantallen cliënten aan Windkracht 058 leverde, kon Van der Kooij niet zeggen.

'Ik verlaat me erop dat Windkracht 058 stevig onderweg is'

Wethouder Hein Kuiken heeft er vertrouwen in dat Windkracht 058 de komende anderhalve week de 23 overgebleven zorgaanbieders contracteert. ,,Er moeten nog een hoop werk worden verricht, en de komende weken zijn daarin cruciaal. Moeten de puzzelstukjes in elkaar vallen. Maar ik verlaat me erop dat Windkracht 058 stevig onderweg is. Van der Kooij zei deze week nog tegen mij dat hij links- of rechtsom de afspraken rond krijgt.”

Op de kritiek van Van der Kooij dat hij zelf pas vorige week de benodigde gegevens van de gemeente kreeg, reageert Kuiken als volgt: ,,ik denk dat hij het eerder had willen hebben. Maar wij hebben altijd gesteld dat de benodigde perspectiefgesprekken eind oktober, begin november zouden worden aangeleverd. Misschien is hij iets te optimistisch geweest door te stellen dat de contracten eind oktober allemaal getekend zouden zijn.”

Toch is Kuiken er niet honderd procent van overtuigd dat alle contracten (op tijd) getekend worden. ,,Ik verkoop geen koelkasten. We zetten alles op alles en de continuïteit van de zorg staat voor op. Dat gaan we niet met voeten treden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden