College gemeente Leeuwarden: we claimen niet foutloos te zijn rond festivals

Psy-Fi 2018 in de Groene Ster bij Leeuwarden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

,,Laat er geen misverstand over bestaan, er zijn fouten gemaakt.” Dat zei wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden tijdens het debat over het rapport van de Rekenkamer.
Lees meer over
Leeuwarden

De raad en het college gingen woensdag voor het eerst met elkaar in debat over het rapport over het festivalbeleid van de Rekenkamer. Dat rapport bevatte stevige kritiek op het college. Waarop het college reageerde door de Rekenkamer te beschuldigen van framing en vraagtekens te zetten bij de wetenschappelijke kwaliteit van het rapport.

,,Op een aantal punten hebben wij vraagtekens bij de kwalificaties, zoals framing”, aldus wethouder Hein Kuiken. ,,Wat wij hebben bedoeld is dat er een nuance mogelijk is. Die nuance komt pas laat in het rapport en dan is er al het beeld ontstaan dat het college intentioneel altijd de kont tegen de krib heeft gegooid.”

‘Wrijven in een vlek’

Tijdens het debat waren het vooral de oppositiepartijen die kritiek hadden op de reactie van het college op het rapport. ‘Buitengewoon ongelukkig’, ‘het college dat alles beter weet dan die onnozele Rekenkamer’ en ‘wrijven in een vlek’ waren kwalificaties voor de houding van het college. Ook coalitiepartij PAL/GroenLinks gaf aan niet gelukkig geweest te zijn met de reactie van het college.

De belangrijkste vraag werd gesteld door Gijs Jacobs van Gemeentebelangen. ,,Wat gaat de gemeente nu anders doen, en wat gaat de burger van dat andere gedrag merken?”

‘Excuses aanbieden doe ik niet’

,,Er zijn al een boel verbeteringen”, aldus wethouder Hein Kuiken. Zo worden de vergunningen niet meer op het laatste moment aangegeven maar liggen ze nu al ter inzage, aldus Kuiken. ,,En dus is er meer tijd voor procedures.”

Ook werkt de gemeente aan een herziening van het bestemmingsplan en worden de aanbevelingen van de Rekenkamer grotendeels overgenomen. Frits Rijpma van de ChristenUnie vroeg zich af of het college niet sorry moest zeggen op basis van het rapport. ,,De fouten die we gemaakt hebben, betreur ik. Maar excuses aanbieden doe ik niet”, besloot Kuiken.

Nieuws

menu