Coffeeshophouder Leeuwarden: de straathandel begon meteen

Medewerker Wim van coffeeshop de Os in Leeuwarden bij het nieuwe ‘loket’. Foto Moreno Stolk.

Coffeeshophouders zijn blij dat ze maandag weer open mochten als afhaalloket. ,,De straathandel ontstond ogenblikkelijk’’, zag Gerrit-Jan ten Bloemendal.
Lees meer over
Leeuwarden

Om 18.40 uur maandagavond, ruim 24 uur na de bekendmaking van de algehele horecasluiting, verkondigde minister Bruno Bruins van Volksgezondheid dat coffeeshops toch open kunnen blijven als afhaalloket.

Dit was op verzoek van de veiligheidsregio’s om de straathandel tegen te gaan. ,,Ik denk dat dit heel verstandig is’’, zegt Gerrit Jan ten Bloemendal, mede-eigenaar van coffeeshop De Os in Leeuwarden. Dit was een van de zaken waar zondagmiddag een ware run ontstond van mensen die nog snel even wat wiet wilden inslaan.

Prijslijsten

,,Ik zag op internet beelden van straatdealers die 06-nummers uitdeelden aan mensen die in de rij stonden. Op Instagram kwamen meteen prijslijsten van straatdealers te staan. En ik hoorde dat de prijs van een gram wiet in Amsterdam omhoog schoot van 17,50 naar 30 euro.’’

Na de bekendmaking van maandag was het meteen weer druk in de wietzaken. Coffeeshophouders moeten wel hygiënemaatregelen in acht nemen. Zo mogen er niet te veel klanten tegelijk zijn en ze moeten voldoende afstand van elkaar houden. Ten Bloemendal: ,,Veel collega’s hebben maandagnacht meteen een loket in elkaar getimmerd, van hout en plexiglas. Dat ziet er net zo uit als het NS-loket van vroeger.’’

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Nieuws

Meest gelezen