Chinese moordverdachte was plots royaal met de portemonnee

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

Behalve moord/doodslag op Rong Kun Liu (73) uit Leeuwarden wordt diens 26-jarige huurder ook diefstal van geld en witwassen ten laste gelegd.
Lees meer over
Leeuwarden

De 26-jarige huurder, een voormalige hbo-student hotelmanagement aan NHL Stenden in Leeuwarden, had een opvallend uitgavepatroon.

Na de dood van verhuurder Liu kocht de 26-jarige verdachte plots een bril, een laptop en was hij tripjes binnen Nederland gaan maken. ,,Het viel op dat hij er in korte tijd geld doorheen joeg’’, zegt zijn advocaat Peter Bonthuis.

Op onder meer de kleding en de gordijnen van Liu is DNA van de 26-jarige huurder aangetroffen. De man ontkent tot op heden betrokkenheid bij de dood van zijn verhuurder.

Zaak opnieuw aangehouden

Deze zaak werd donderdagmiddag door de rechtbank in Leeuwarden opnieuw aangehouden . Dit omdat de vrouw en dochter van het slachtoffer de zitting willen bijwonen. Zij mogen China echter niet uit vanwege maatregelen rond het Covid-19 virus.

Onderzoek wees uit dat de uit het Chinese Shanghai afkomstige Rong Kun Liu (73) in de nacht van 1 op 2 juli 2019 moet zijn vermoord in zijn flat aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden.

Geur in flat

Twee weken later werd zijn lichaam daar aangetroffen onder een stapel kleren. Gealarmeerd door de geur die in de flat hing, had een tweede huurder de politie gewaarschuwd. Die trof de stoffelijke resten aan. Liu bleek door geweld om te zijn gekomen. Hij stierf door een trap tegen zijn hoofd of door een klap met een voorwerp. Er miste zo’n 5000 euro.

De man was halverwege de jaren negentig naar Nederland gekomen om er te gaan werken. Hij was sinds enkele jaren met pensioen en verhuurde twee kamers aan Chinese studenten.

Zijn vrouw en dochter kwamen naar Nederland om met hun advocaat Nanne Greven zaken af te wikkelen. Liu’s lichaam is naar China overgebracht.

Nieuws

menu