Nee zeggen tegen een nieuw Cambuurstadion is geen optie meer voor de gemeenteraad van Leeuwarden

Vanavond zegt de gemeenteraad van Leeuwarden ja tegen een nieuw Cambuurstadion. En ja tegen alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Nee zeggen kan niet meer.

Voorontwerp voor het nieuwe Cambuurstadion.

Voorontwerp voor het nieuwe Cambuurstadion. Bron: Widdershoven Architecten

Niemand in de raad die het hardop zegt. Maar de besluitvorming rondom een nieuw Cambuurstadion is een fuik. Er is geen weg terug, een nee is geen optie. Want aan de verhuizing van Cambuur en de bouw van een nieuw stadion zijn zoveel ontwikkelingen opgehangen dat alle risico’s voor lief genomen worden.

De achtergrond Een nee tegen een nieuw Cambuurstadion zou betekenen dat de Friese Poort een probleem krijgt met de huisvesting. De noodzakelijke nieuwbouw van het ROC maakt deel uit van de plannen voor het nieuwe stadion. Net als de geplande herontwikkeling met 600 woningen in de omgeving van het oude stadion. En dat maakt weer deel uit van een nog veelomvattender plan: namelijk de gewenste miljoeneninvestering vanuit het Rijk in het oostelijk deel van de stad. En zonder een nieuw stadion en daarmee gepaard gaande ontwikkelingen, blijft het WTC-gebied toch een wat naargeestig gebied.

En dus was de raad maandagavond af en toe licht kritisch maar vooral niet te. Een langlopende lening van veertien miljoen euro: het wordt gezien als een aanvaardbaar risico voor de stad. Dat de raad juist met een eenmalige subsidie voor het stadion definitief de financiële banden met de club wilde doorbreken? Een zeurpiet die daarover valt.

Dat het besluit allemaal weer op het laatste moment moest met dwingende deadlines en het aanstaande zomerreces: dat is intussen zo vaak gebeurd in dit dossier; de raad begint er aan te wennen.

Is het ja van de raad daarmee een slecht besluit? Nee. Cambuur heeft een nieuw stadion nodig om een rol te blijven spelen in het betaald voetbal. Het huidige stadion voldoet niet aan de eisen die tegenwoordig gesteld worden en de ligging in de woonwijk is verre van ideaal. Maar betekent het ja van de raad dan ook dat het nu eindelijk zeker is dat het stadion gebouwd gaat worden?

De uitdagingen Daarop ja zeggen is een stuk lastiger. Want de kans dat het alsnog misgaat is reëel. Voldoet de lening aan de regels voor staatssteun? De gemeente zegt ja, maar Pricewaterhouse Coopers - die onderzoek deed naar de constructie - geeft aan dat het onderzoek daarnaar nog niet is afgerond.

  • Ontwikkelaar Van Wijnen wil nog besparen op de bouwkosten van het stadion. Is dat mogelijk? En voldoet het ontwerp dan nog wel aan de eisen die de gemeente heeft gesteld?

  • Ook moeten er nog meerdere overeenkomsten worden gesloten met verschillende partijen zoals het WTC. Nu de raad groen licht geeft, moeten de gemeente en ontwikkelaar Van Wijnen definitieve afspraken maken en contracten sluiten.

  • En Van Wijnen moet ook nog tot een definitief akkoord komen met de vorige ontwikkelaar Wyckerveste. Onder meer over de gronden waarop het stadion gebouwd moet worden en die nog in het bezit zijn van Wyckerveste.

  • De ambtelijke dienst deed in juni onderzoek naar de risico’s en mogelijke scenario’s. Een opsomming van maar liefst zeven pagina’s van wat er allemaal nog mis kan gaan totdat de eerste paal de grond in gaat. Alleen het laatst genoemde risico kan weggestreept worden: het niet akkoord gaan van de raad met de lening op 7 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Analyse
Nieuw Cambuurstadion