Cambuurstadion heeft miljoenenlening van gemeente Leeuwarden nodig

Ontwerp van het Cambuurstadion. Widdershoven architecten

Ontwikkelaar Van Wijnen vraagt aan de gemeente een lening van 14 miljoen om het Cambuurstadion in Leeuwarden te kunnen bouwen. Burgemeester en wethouders van Leeuwarden zijn bereid om mee te werken.
Lees meer over
Leeuwarden

Dit heeft Van Wijnen donderdagochtend bekend gemaakt. Volgens de laatste planning zou de bouw van het stadion in januari 2022 kunnen beginnen. Dit betekent dat het in de zomer van 2023 klaar kan zijn voor de voetballers.

Dan zou ROC Friese Poort er ook gebruik van kunnen maken voor het schooljaar 2023/2024. Friese Poort huurt straks 7500 vierkante meter ruimte bij het stadion.

Een bedrag van 4,5 miljoen dat de gemeente eerder beschikbaar heeft gesteld voor de gebiedsontwikkeling wordt omgezet naar een lening van 14 miljoen euro, zo blijkt het voorstel dat B en W nu aan de gemeenteraad doen. Cambuur moet er zelf ook nog miljoenen bij leggen.

Het gaat om een uiterst complexe deal, die voor de gemeente aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. Toch zijn die in de ogen van B en W aanvaardbaar. De gemeenteraad moet er nog over oordelen. Die was de afgelopen jaren terughoudend, omdat de gemeente sowieso al miljoenen heeft gestoken in de ontwikkeling.

Eerder deze week meldde het college dat er nog geen bouwvergunning was aangevraagd voor het stadion: ,,De omgevingsvergunning dient uiterlijk 1 juli 2021 aangevraagd te worden.’’

Absolute zekerheid is er nog altijd niet over de bouw, maar Van Wijnen lijkt met andere partijen wel een forse stap vooruit te hebben gezet om de ontwikkeling rond te krijgen. Donderdagmiddag komt de gemeente met verdere toelichting.

Van Wijnen geeft aan dat het - net als de afgehaakte ontwikkelaar Wyckerveste - ook de McDonald’s, winkel-, horeca- en andere bedrijfspanden wil bouwen rond het nieuwe Stadionplein. Hier hoeven dus geen nieuwe plannen voor te worden ontwikkeld.

Nieuws

Meest gelezen