Café-uitbater waar politie binnenviel: ik gebruik mijn kroeg als mijn huiskamer

,,Ja ik had vrienden in mijn café. Maar nee, ik was niet open.” Dat zegt Richard van Gelderen van café ’t WAP waar vrijdagavond de politie binnenviel.

Café 't Wap in Leeuwarden.

Café 't Wap in Leeuwarden. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Vrijdagavond vielen politie en handhaving binnen bij café ’t Wap in Leeuwarden . In een persbericht stelde de gemeente Leeuwarden dat het café open was. Er zouden vijftien mensen aanwezig zijn. Ook zou er illegaal gegokt worden, werd er wiet gerookt en waren er camera’s en magneetdeuren in het pand zodat alleen genodigden naar binnen konden komen.

,,Ik woon hier boven”, zegt Van Gelderen op zondagmiddag in zijn café, waarvan de gordijnen hermetisch gesloten zijn. Op een grote flatscreen aan de wand, volgt hij de voetbal van die middag. ,,Precies zoals vrijdagavond met drie vrienden. Ik gebruik het café als huiskamer.” Om te demonstreren dat zijn kroeg niet in bedrijf is, opent hij op verzoek de tap. Waar geen bier uitkomt.

Voordat de politie en toezichthouders binnenvielen, waren er volgens de gemeente meerdere tips binnen gekomen, over een langere periode. ,,Dat snap ik, want zoals gezegd, ik beschouw het als mijn huiskamer maar ik ben niet open.” En zijn vrienden hoeven ook niet af te rekenen als ze bij hem op bezoek komen, stelt hij.

‘Mancave’

In het persbericht stelt de gemeente dat er ook een ruimte in gebruik was vrijdagavond, waarvoor geen vergunning is afgegeven. En daar zou illegaal gegokt worden en wiet worden gerookt. Vanuit het café gaat Van Gelderen voor naar de bewuste ruimte. ,,Dit hoort niet bij het café, het is zeg maar een mancave.”

In de volgepakte ruimte staan een grote pokertafel, wat stoelen, een barretje en een statafel. ,,Hier was mijn broertje met tien vrienden aan het pokeren. Ikzelf was voor, hoeveel mensen hier achter waren, wist ik niet. En of er geblowd werd, ik heb geen idee.”

De gemeente schreef in het persbericht expliciet dat de zijingang van het café was uitgerust met camera’s en op afstand bedienbare deuren, zodat alleen ‘genodigden toegang tot het café kregen’. ,,Ja er hangen camera’s. En de zijdeur is van binnen te openen. Maar die camera’s hangen er niet om illegaal open te kunnen zijn, die hangen er al tien jaar. Nadat er hier tien jaar geleden een overval was gepleegd, waarbij ze door de zijingang naar binnen waren gekomen. Toen heb ik ze opgehangen, op advies van de politie.”

Risico

Van Gelderen beseft dat hij de schijn tegen heeft. En hoe dan ook handelde in strijd met de dringende adviezen zoals het niet meer dan twee mensen ontvangen. ,,Ja. Ik heb die regels overtreden. Dat ontken ik absoluut niet. En ja, ik heb hiermee een risico gelopen. Maar als ik hetzelfde hierboven had gedaan, waar ik woon, dan had het verder geen gevolgen. Ik had me moeten realiseren dat dit kon gebeuren, dat het lijkt alsof ik open was. Dat is stom.”

Binnenkort gaat de gemeente met Van Gelderen in gesprek. Alle vijftien aanwezigen kregen een boete van 95 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden