CDA in Leeuwarden bindt strijd met coffeeshops aan

Het pand aan het Noordvliet waar coffeeshop Smokey naar toe wil verhuizen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het CDA wil het Leeuwarder coffeeshopbeleid verandert. Het Vliet moet weer coffeeshopvrij worden. De partij komt met dit punt op het moment dat er juist een tweede shop op het Vliet lijkt bij te komen.
Lees meer over
Leeuwarden

Volgens het CDA heeft de raad in 2018 een fout gemaakt bij het vaststellen van een nieuw vestigingsbeleid in Leeuwarden. Door dat besluit is het mogelijk voor coffeeshops om zich ook buiten de stadsgrachten te vestigen.

De coffeeshop die al jarenlang op het Vliet zat, had tot dan toe een uitzonderingspositie - als de eigenaar zou stoppen, zou er geen nieuwe shop mogen komen.

Lees ook | Buma: niet meer dan twee coffeeshops op het Vliet

Maar door de beleidswijziging mogen er op het Vliet nu twee shops gevestigd worden: coffeeshop Smokey uit de binnenstad heeft al een vergunningsaanvraag lopen. Volgens burgemeester Sybrand Buma lijkt het erop dat die vergunning niet geweigerd kan worden.

Volgens het CDA ziet de buurt de komst van een tweede coffeeshop absoluut niet zitten. Maar de partij wil niet alleen de komst van een tweede coffeeshop tegenhouden, ook de zittende coffeeshop moet van de partij op den duur verdwijnen.

Uitsterfconstructie

En mocht een tweede shop niet tegengehouden kunnen worden, dan zou voor beide shops een uitsterfconstructie worden bedacht. Dat betekent dat als de exploitanten stoppen, de shops moeten sluiten.

Als argument voert fractievoorzitter Sytse Brouwer aan dat er in de Vlietzone veel jongeren met problemen wonen, onder meer bij de diverse zorginstellingen in de wijk. Velen van hen, aldus Brouwer, kampen ook met drugsproblemen. Een coffeeshop in hun nabijheid is volgens Brouwer ongewenst.

Weerstand

Op basis van gesprekken met wijkbewoners en de diverse bijeenkomsten van de gemeenteraad concludeert het CDA dat de wijk helemaal geen coffeeshops in de buurt wil.

Een vertegenwoordiger van het Wijkpanel en de Vlietzone stelt dat er inderdaad weerstand is tegen een tweede coffeeshop. Over de bestaande coffeeshop is volgens hem niet met de wijkorganen gesproken, veel weerstand zou daar ook niet tegen zijn.

Lees ook | Vier coffeeshops op het Vliet? De raad grijpt in

Nieuws

Meest gelezen