CDA Leeuwarden keert zich tegen diftar (betalen per kilo afval)

Afval FOTO CATRINUS VAN DER VEEN. Foto: Catrinus van der Veen

Het Leeuwarder CDA zal tegen de invoer van diftar stemmen. De coalitiepartij vreest een toename van afvaldumping en te hoge kosten voor een deel van de gezinnen.
Lees meer over
Leeuwarden

Wethouder Bert Wassink presenteerde het plan twee weken geleden als middel om beter afval te scheiden en de kosten te beperken. ,,Gemiddeld zou een huishouden een paar euro minder gaan betalen met het diftarsysteem’’, schrijft het CDA nu . ,,Het gemiddelde voordeel gaat echter voor velen niet op.’’

,,Foar gruttere gesinnen kin it djoerder wurde’’, denkt fractievoorzitter Sytse Brouwer. Ook bewoners van appartementen kunnen de dupe worden, omdat zij stinkend afval langer moeten bewaren, denkt hij.

Het CDA in Heerenveen koos eerder wel voor diftar. Beide gemeenten zijn echter lastig met elkaar te vergelijken, denkt Brouwer: ,,Ljouwert hat folle mear heechbou.’’

Op termijn andere manieren

Hij kreeg veel signalen uit de samenleving van mensen die het systeem niet zien zitten: bijvoorbeeld boeren, die vrezen dat er meer zwerfafval in sloten en op weilanden zal belanden.

Het CDA hoopt dat er op termijn wel andere manieren worden bedacht om mensen hun afval beter te laten scheiden. Zo is het ook afgesproken met de andere coalitiepartijen. Als er niets verandert, zal de afvalheffing voor iedereen namelijk stijgen.

Woensdagavond voeren de politieke partijen debat over de plannen. De helft van alle Nederlandse gemeenten heeft op dit moment een vorm van tariefdifferentiatie (diftar). Vooral het zuidoostelijke deel van ons land is grotendeels overgestapt op zo’n systeem. De burgers betalen daar minder afvalheffing dan in gemeenten met een klassiek stelsel. Verschillende grote steden in de Randstad maken nu de overstap naar diftar.

Nieuws

menu