Buurt Prins Clausplein in Leeuwarden ligt vol piepschuim

De omgeving van de flat aan het Prins Clausplein in Leeuwarden ligt bezaaid met piepschuimkorreltjes: het gevolg van renovatiewerk aan de woontoren. Meerdere buurtbewoners hebben inmiddels een klacht ingediend.

Een broedende meerkoet te midden van het piepschuim in de vijver bij het Prins Clausplein.

Een broedende meerkoet te midden van het piepschuim in de vijver bij het Prins Clausplein. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

,,De hele omgeving ligt onder de piepschuimkorreltjes. Grote stukken, maar ook piepkleine, in het gras, in de vijver en op onze vogeldrinkbakjes’’, meldt buurtbewoner Carel Bos. Een broedende meerkoet in het water wordt omringd door het plastic. Zelfs op het iets verderop gelegen Van Harinxmakanaal drijven stukjes.

Vorige week woensdag al deed Bos een melding bij het Milieu-alarmnummer van de Fumo, waarop de gemeente Leeuwarden hem terugbelde. Ze zouden er mee bezig, kreeg Bos te horen. Toen er vrijdag nog niks was gebeurd, besloot hij nog maar eens te bellen. ,,En toen zag ik in de loop van de dag inderdaad een auto met een paar handhavers die poolshoogte kwamen nemen.’’

Het piepschuim bleef echter liggen. Inmiddels hebben meerdere bewoners een melding gedaan, bevestigt een medewerker van de Fumo. ,,Maar het is aan de gemeente om deze in behandeling te nemen.’’ Een gemeentewoordvoerder meldt dinsdagmiddag er bij de aannemer op aangedrongen te hebben het op te ruimen. ,,We gaan er nogmaals achteraan.’’

Te brandgevaarlijk

De woontoren aan het Prins Clausplein, voorheen de Avéroresidentie, ondergaat momenteel een renovatie. Uit een inventarisatie vorig jaar bleek dat de flat als enige gebouw in Friesland aangemerkt kan worden als te brandgevaarlijk, vanwege de gevelbekleding die is gebruikt. Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfelltoren in 2017, waarbij 72 mensen om het leven kwamen.

De gevels van het twintig verdiepingen tellende pand worden nu aangepast zodat ze brandveilig zijn. De stuclaag en isolatie worden verwijderd en vervangen door een nieuwe stuclaag en hoogwaardige isolatie. Ook de kozijnen en ramen worden vervangen.

Delfsma Bouw & Ontwikkeling in Balk, die de werkzaamheden uitvoert, heeft maandagmiddag een brief verspreid in de buurt. Hierin legt het bedrijf uit waar het piepschuim vandaan komt. ‘Voordat wij een nieuwe buitenste laag en nieuwe ramen en kozijnen kunnen plaatsen moeten wij eerst de huidige stuc- en isolatielaag verwijderen. Bij deze werkzaamheden komt piepschuim en stof vrij.’

Netten

Om de overlast van ronddwarrelend piepschuim te beperken, zijn netten rondom de steigers geplaatst en wordt dagelijks het losliggende piepschuim opgeruimd, aldus de brief. Verder schrijft bewonersbegeleider Tanja de Wit dat losliggend piepschuim buiten het bouwterrein zoveel mogelijk verwijderd wordt en het plastic in de buurt ‘met enige regelmaat’ wordt opgeruimd.

De woontoren, een ontwerp van architect Abe Bonnema, werd in 1989 geopend. Met een hoogte van zo’n 55 meter meter is het de hoogste woontoren van Leeuwarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Opmerkelijk
Instagram