Burgemeester Buma steunt pleidooi handhavers: 'Boa's moeten zich kunnen verdedigen als ze in het nauw komen'

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) demonstreerden dinsdag om 12.00 uur in onder meer Leeuwarden en Drachten omdat ze zich beter willen kunnen verdedigen als ze belaagd worden

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) demonstreerden dinsdag om 12.00 uur in onder meer Leeuwarden en Drachten omdat ze zich beter willen kunnen verdedigen als ze belaagd worden.
Lees meer over
Leeuwarden

In Leeuwarden ging Anne Schurer van Handhaving Leeuwarden naar het stadhuis om tegenover burgemeester Sybrand Buma, tevens de voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân, een pleidooi te houden voor veilig werken voor boa’s. „We maken heel veel agressie mee in ons werk, heel veel geweld krijgen we mee te maken en daartegen willen we ons kunnen verdedigen”, aldus Schurer.

Directe aanleiding is de grote drukte op Hemelvaartsdag waarbij boa’s in het hele land in moesten grijpen om de anderhalve meter afstand tussen mensen te handhaven. De wens voor een wapenstok en pepperspray hebben de handhavers echter al veel langer.

Steun van burgemeester Buma

Buma was het met Schurer eens: „Ik steun het pleidooi, ik heb in de afgelopen maanden gezien dat de boa’s hier soms in gevaarlijke situaties komen en het is mijn opvatting dat men zich dan ook moet kunnen verdedigen.”

De handhavers moeten hun werk veilig kunnen doen en dat betekent volgens Buma dat ze verdedigingsmiddelen bij de hand moeten hebben. „Het gaat om onverwachte momenten waar ze zelf echt niet naartoe zijn gegaan om het op te zoeken.”

Hoe groot de kans is dat de boa’s ook daadwerkelijk de hulpmiddelen gaan krijgen, hangt volgens Buma in de eerste plaats af van hoeveel burgemeesters in Nederland het initiatief steunen, maar ook de situatie in Den Haag en hoe de politie er tegenaan kijkt spelen mee in de beslissing. Schurer hoopt dat Buma de boodschap vanuit Leeuwarden over kan brengen aan de politiek.

Nieuws

menu