Buren vinden nieuwbouw Sem Dresdenstraat Leeuwarden te hoog

De nieuwbouw op de Zeeuw locatie, gezien van het noorden. Afbeelding Farsk/gemeente Leeuwarden.

Een nieuw appartementencomplex bij de Sem Dresdenstraat in Leeuwarden wordt te hoog, vinden omwonenden. Burgemeester en wethouders zijn echter positief over het plan.
Lees meer over
Leeuwarden

De nieuwbouw komt achter tankstation Argos aan de Valeriusstraat. Daar bevindt zich langs de Richard Holstraat een uitgestrekt complex, waarin vroeger garage De Zeeuw was gevestigd. Een klein deel hiervan blijft bestaan. De gemeente kreeg het ontwerp van architectenbureau Farsk vorig jaar voor het eerst onder ogen. Het gebouw wordt vijf bouwlagen hoog aan de zijde van de Sem Dresdenstraat. Erachter bestaat de nieuwbouw uit drie lagen.

Elf omwonenden stuurden gezamenlijk een zienswijze in. Ze zijn blij dat er iets gebeurt op deze verwaarloosde plek, maar hebben moeite met het 18 meter hoge bouwdeel aan de Sem Dresdenstraat. Het gebouw komt daar dichter op de weg te staan dan het oude complex van De Zeeuw.

Burgemeester en wethouders brengen hier tegenin dat de nieuwbouw zich zo beter voegt in de omgeving, die nu al sterk verandert. Op de naastgelegen Fenixkerklocatie wordt namelijk tot acht lagen hoog gebouwd.

Volgens B en W vormt de nieuwbouw op de locatie van De Zeeuw een mooie ,,overgang’’ tussen de hoogbouw daar en de lagere bouw in het Valeriuskwartier. In hun ogen mag het bestemmingsplan worden verruimd om het plan mogelijk te maken. De raad moet er nog naar kijken.

Omwonenden vrezen voor een tekort aan parkeerruimte. Volgens B en W voldoet het plan echter aan de parkeernomen. In het gebouw komen 15 parkeerplaatsen en op het bijbehorende buitenterrein 29 plekken.

Bouwen op deze plek vergt veel voorbereiding. De bodem en het grondwater zijn bijvoorbeeld ernstig verontreinigd met benzine en diesel.

Nieuws

menu