Buma: niet meer dan twee coffeeshops op het Vliet

De rechterkant is het Zuidvliet....... Arodi Buitenwerf

Op het Vliet in Leeuwarden kunnen niet meer dan twee coffeeshops gevestigd worden. Dat zei burgemeester Sybrand Buma gisteravond in de gemeenteraad.
Lees meer over
Leeuwarden

Sinds juni vorig jaar is het coffeeshopbeleid in Leeuwarden veranderd. Shops mogen niet alleen binnen de stadsgrachten gevestigd zijn, ook op het Vliet en in het Stationsgebied kunnen shops komen. Wel met een maximum van twee per straat en alleen als een shop uit het centrum wil verhuizen. Voor nieuwkomers is geen plaats, want het maximum van twaalf coffeeshops is al bereikt in Leeuwarden.

Buurtbewoners uit de Vlietzone maakten zich zorgen, omdat het Vliet als straat officieel niet bestaat. Officieel bestaat het Vliet uit het Noordvliet en het Zuidvliet. Kadastraal zijn het ook twee straten. Theoretisch zou dat betekenen dat er vier coffeeshops toegestaan zouden zijn.

Lees ook | Vier coffeeshops op het Vliet? De raad grijpt in

,,Dan moet je wel een heel leuk feestje gehad hebben, als je het Vliet als twee straten ziet”, probeerde Buma de zorgen van onder meer D66 weg te nemen. ,,Iedereen ziet dat het een straat is.” Dat juristen de redenatie van Buma in twijfel trekken, evenals enkele wijkbewoners, deed Buma niet twijfelen. ,,Ik ben zelf van huis uit jurist, ik zou een rechtszaak met vertrouwen tegemoet zien.”

Tijdens de discussie woensdagavond over de Vlietzone kwam ook de komst van een tweede shop ter sprake. In augustus, net nadat de gemeente een deel van de wijk tot ‘overlastgebied’ benoemde en duidelijk werd dat er grote problemen in de wijk spelen, kwam er een aanvraag voor de vestiging van Smokey aan het Noordvliet. Smokey zit nu nog in de Nieuwesteeg en wil graag verhuizen naar het Vliet. De komst van Smokey valt volgens Buma niet tegen te houden. Buma erkent dat de aanvraag op een ongelukkig moment kwam.

Maar grote problemen verwacht hij niet. ,,Met de coffeeshophouder valt goed te praten, en hij gaat ook met de buurt in gesprek.”

Nieuws

Meest gelezen