Buma: dwangsom voor straatdealers is gewoon beleidsmaatregel

Buma: dwangsom voor straatdealers is gewoon beleidsmaatregel Foto: Anton Kappers - Thomasson

Het opleggen van een last onder dwangsom is gewoon het uitvoeren van beleid. Dat zei burgemeester Sybrand Buma gisteravond in de raad.

Lijst058 had een debat aangevraagd na een publicatie in de Leeuwarder Courant. Het zat de partij dwars dat de raad niet geïnformeerd was over de maatregel waarbij dealers na een waarschuwing dwangsommen krijgen opgelegd.

,,Deze raad heeft zelf de aanpak van drugshandel in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen. En mijn taak is handhaving. Dit is een effectief middel, dus handhaven is normaal.”

Volgens Buma was er daarom geen noodzaak om de raad van de maatregel op de hoogte te stellen. ,,Het is namelijk geen beleidswijziging. Ik heb precies gedaan wat is voorgeschreven.”

Dat betekent volgens Buma niet dat hij de raad niet wil informeren. ,,Als de raad het anders wil, dan doe ik dat. Ik heb gedaan wat ik geacht werd te doen.”

De meeste partijen vonden de uitleg van Buma prima. ,,Misschien moeten we als raad wat minder snel roepen dat we geïnformeerd willen worden”, merkte Marcel Visser van de VVD op.

Wel komt er binnenkort een gesprek tussen Buma en de raad over de informatievoorziening tussen burgemeester en raad. Ook zal er dan gesproken worden over de bevoegdheden van de burgemeester.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden