Buma: 'Afsluiting Prinsentuin was een goed besluit'

FOTO HENK RIGTER

Hoe moet het met Sint Maarten? En oud en nieuw? En is de burgemeester wel genoeg zichtbaar. De Leeuwarder raad sprak donderdagavond over corona.
Lees meer over
Leeuwarden

Het eerste debat over corona in de raad was vooral een vragenuurtje voor burgemeester Sybrand Buma. Heeft de burgemeester last van zijn twee rollen als enerzijds burgemeester en anderzijds voorzitter van de Veiligheidsregio Friesland? ,,Maakt u zich niet te veel zorgen”, reageerde Buma.

,,De burgemeester vindt niet gauw wat anders dan de voorzitter van de Veiligheidsregio.” En komt Buma nu nog wel toe aan zijn rol als burgervader, wilden verschillende partijen weten. ,,Communiceren is moeilijker in coronatijd. Er zijn ook veel minder evenementen waar je het woord kan doen als burgemeester. Ik vind de suggestie om weer videoboodschappen op te nemen - zoals Buma dit voorjaar meerdere keren deed - zeer waardevol.”

‘Blij weg bij drukte’

Veel raadsleden legden Buma situaties voor die voor deel door de inwoners van de gemeente waren aangedragen. Over bijvoorbeeld het eenrichtingsverkeer in de binnenstad. Wat niet zo goed werkt. ,,In het voorjaar werkte het heel goed, daarna is het verslapt in de zomer. Het is moeilijk om dat terug te krijgen nu het aantal besmettingen weer is gestegen. Het algemeen advies blijft: blijf weg bij drukte”, aldus Buma.

En zo kwamen andere ‘highlights’ van het afgelopen half jaar voorbij. Zoals de afsluiting van de Prinsentuin ‘s avonds. ,,Dat is een goede oplossing geweest. Er waren grote groepen die voor overlast zorgden en zich tegen de toezichthouders keerden. Dat dat heeft geleid tot enige verspreiding, klopt. Maar nergens ontstond vergelijkbare overlast.”

'Carbidschieten? Prima, maar niet met te veel mensen'

Over ontheffingen: waarom mag De Harmonie wel meer mensen ontvangen en Neushoorn niet? ,,Dat besluit is geënt op de grootste gemene deler. Ik snap dat dat spijtig is voor Neushoorn maar ik sta er achter.”

En over zorgen, hoe moet het met bijvoorbeeld oud en nieuw? En de drukke bijeenkomsten in de dorpen. Volgens Buma zijn alle Friese burgemeesters daar al mee bezig. ,,Al weten we nu nog niet hoe de situatie dan is. Wat duidelijk is dat alles ook dan volgens de dan geldende regels moet verlopen. Carbidschieten? Prima, maar niet met te veel mensen.”

Nieuws

menu