Bruine cafés worden steeds minder populair. Zo gaat café De Prins-H in Leeuwarden ermee om

Veel bier, jenever en stamgasten die hun hoofden omdraaien wanneer je ‘hun’ café binnenstapt: het hoort allemaal bij een traditioneel bruin café. Toch moeten steeds meer van zulke kroegen hun deuren sluiten.

Café-eigenaar Izak Rusticus (achter de bar) en stamgast Sander Velt (rechts).

Café-eigenaar Izak Rusticus (achter de bar) en stamgast Sander Velt (rechts). Foto: Niels Westra

Lees meer over
Leeuwarden

Volgens marktonderzoeker Locatus is het aantal bruine cafés de afgelopen tien jaar sterk teruggedrongen, met zo’n 30 procent, naar nog maar 5000 in heel Nederland.

Wat is een bruin café?

Een echte definitie van een bruin café is er eigenlijk niet. Wel heeft zo’n café veel kenmerken die horen bij een typisch bruin café. Het wordt vaak gezien als een traditionele, ouderwets ingerichte kroeg met schaarse verlichting en veel donkerbruin hout. De sfeer is gezellig en intiem, en er hangt een gevoel van huiselijke gezelligheid. Typerend is dat je er niet kan eten en er slechts een aantal snacks op de kaart staan. Bij de meesten mag je al blij zijn met een bakje pinda’s en een portie bitterballen.

Met de tijd meegaan