Brugwachter van Wergea moet weg van gemeente Leeuwarden: 'Ik heb woedend de telefoon op de haak gesmeten'

Brug in Wergea. FOTO GOOGLE MAPS

Brugwachter Pieter Simon Kloosterman is van de bruggen in Wergea gehaald. Kloosterman zou ‘te eigen zijn als brugwachter’, zo kreeg hij volgens eigen zeggen te horen.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Ik ben al jaren brugwachter in Wergea in de zomer. ‘s Winters had ik een andere baan. Nadat ik in januari aangaf weer beschikbaar te zijn voor het seizoen, hoorde ik niks. In februari heb ik aan de bel getrokken en hoorde dat ik deze zomer niet meer op de brug in Wergea zou staan.”

De mededeling kwam voor Kloosterman als een donderslag bij heldere hemel. ,,Ik heb woedend de telefoon op de haak gesmeten.” Een tijdje later zocht Kloosterman weer contact. ,,Toen kreeg ik van de coördinator te horen dat Leeuwarden niet verder wil met brugwachters die te eigen zijn.” Wel kreeg Kloosterman een alternatief aangeboden: twee dagen op de Vrouwenpoortsbrug in Leeuwarden. ,,Maar daar kan ik niet van leven. In Wergea stond ik samen met een collega zeven dagen per week elf uur per dag op de brug.”

Kloosterman is verbolgen dat hij zomaar van ‘zijn brug’ is afgehaald. ,,Een brugwachter in Wergea is veel meer dan een brugwachter alleen. Toeristen hebben vragen over het dorp, ik ken alles en iedereen en dat wordt door het dorp en de toeristen enorm gewaardeerd.” Kloosterman meldde maandag op social media dat hij weg moet van de brug. Onder meer acteur Huub Stapel sprak zich daarover uit. ‘Te gek voor woorden... in ‘n killer wordende samenleving is er toch juist behoefte aan ‘n persoonlijke touch??’ schreef Stapel. Voor de televisieserie Het Dorp bezocht Stapel samen met schrijver Wim Daniëls Wergea, waar ze de brugwachter ontmoetten.

De gemeente Leeuwarden is dinsdagochtend gevraagd waarom de brugwachter ‘te eigen zou zijn’ en waarom hij niet meer de brug in Wergea mag bedienen, zoals Kloosterman stelt. Dit is de reactie van de gemeente. ,,Wij hebben met de betreffende persoon, die wordt ingehuurd door de gemeente als brugwachter, recent afspraken gemaakt over zijn inzetbaarheid voor de korte termijn. Deze afspraak is dat hij eerst op de Vrouwenpoortsbrug aan de slag gaat. Daarnaast komt het gemeentelijk beleid rondom de inzet van brugwachters binnenkort in het college aan de orde. Aan de hand hiervan wordt een definitief besluit genomen over de bezetting van de gemeentelijke bruggen, waaronder ook de brug in Wergea, die overigens vanaf 1 mei bediend wordt.”

Nieuws

Meest gelezen