Brouwerij maakt speciaal Vikingbier bij tentoonstelling in Fries Museum

Het Fries Museum.

Het Fries Museum. FOTO NIELS WESTRA

Rodulf de Viking is de naam van een speciaal bier dat door Grutte Pier Brouwerij is ontwikkeld bij de tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum.
Lees meer over
Leeuwarden

Het is een zachte honingtripel van 7,5 procent. Honing was een belangrijk ingrediënt van het door Vikingen veel gedronken mede. Het bier is genoemd naar Vikingleider Rodulf die in 873 Friesland binnenviel. Hij beval de inwoners belasting te betalen of anders zou hij alle mannen vermoorden. De Friezen gingen de confrontatie aan en hakten Rodulf en 800 andere Vikingen in de pan.

In de tentoonstelling Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.

Frans Filius en Renze Bil begonnen in 2015 de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Hun eerste bier, de Grutte Pier Tripel, won in 2015, 2016 en 2019 de titel van beste tripel van Nederland bij de World Beer Awards in Londen.

Rodulf de Viking is inmiddels het achtste bier van de brouwerij. De officiële lancering is vrijdag 11 oktober in speciaalbiercafé De Markies in Leeuwarden.