Brandbrief jeugdwethouders over 'Deltaplan jeugd'

Wethouder Hilde Tjeerdema. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Er moet een actiegericht deltaplan jeugd komen om de jongeren perspectief te geven na corona.
Lees meer over
Leeuwarden

Daarvoor pleiten 150 jeugdwethouders, waaronder 15 Friese, in een brandbrief aan premier Mark Rutte en het demissionair kabinet. Aanleiding vormen de grote gevolgen die de Covid 19-pandemie heeft op de jeugd. De wethouders maken zich grote zorgen over de risico’s hiervan op het gebied van onderwijs, werk, geestelijke gezondheid en eigen inkomen.

‘Vooral de jeugd wordt nu extra hard getroffen. In deze belangrijke fase van hun leven bevinden ze zich in een crisis waarvan we de impact en consequenties op langere termijn niet mogen onderschatten’, schrijven de wethouders. Ze wijzen onder meer op de toename van eenzaamheid, depressiviteit en agressiviteit.

,,Steeds meer jongeren raken buiten beeld en hebben last van depressie en eenzaamheid. Deze brandbrief is een noodkreet om met een concreet actieplan te komen’’, zegt Hilde Tjeerdema, jeugdwethouder van Leeuwarden.

Concreet vragen de wethouders het kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce op te richten en een deltaplan jeugd te presenteren.

Nieuws

menu