Bouwbedrijf Van Wijnen mogelijk nieuwe projectontwikkelaar Cambuurstadion

Op het terrein van de voormalige Van Bentum Recycling Centrale start volgende maand de bouw van de nieuwe fabriek. ILLUSTRATIE ALYNIA ARCHITECTEN

Bouwbedrijf Van Wijnen gaat serieus bekijken of zij de rol van Wyckerveste kan overnemen als projectontwikkelaar van het nieuwe Cambuurstadion. Dat zegt directeur Roelof Faber, directeur van de vestiging Gorredijk van Van Wijnen. Van Wijnen was de beoogd bouwer van het nieuwe stadion van Cambuur.
Lees meer over
Leeuwarden

,,We hebben gisteren en vanochtend hierover contact gehad met de gemeente Leeuwarden. U moet begrijpen, tot gisteren waren wij gewoon de bouwer van het stadion. De komende twee maanden zullen wij onderzoeken of we dit kunnen gaan doen”, aldus Roelof Faber.

Wyckerveste, tot woensdag de ontwikkelaar van het stadion, lukte het in zeven jaar tijd niet om een sluitende businesscase rond te krijgen. En gooide daarom begin deze week het bijltje erbij neer. Dat weerhoudt Van Wijnen er niet van om de mogelijkheid te onderzoeken. ,,De bereidheid is er bij ons en we hebben ook het gevoel dat het mogelijk is.” Van Wijnen is niet alleen een bouwbedrijf, het heeft ook een projectontwikkelingstak.

Voldoende huurders te interesseren

Over de reden waarom het Wyckerveste niet lukt, laat Faber zich niet uit. ,,Wij zijn als bouwer van het stadion sinds februari betrokken bij de plannen. In opdracht van Wyckerveste. Dat het hen niet gelukt is, is duidelijk. Ik denk dat er voldoende huurders te interesseren zijn voor het project.”

Behalve een nieuwe projectontwikkelaar, is er nog een belangrijke hobbel te nemen om eventueel een doorstart te maken met de plannen voor een nieuw stadion. Namelijk de afhandeling van de overeenkomst die Wyckerveste met de gemeente heeft gesloten. En volgens Hessel Meijer van Wyckerveste ligt er ook nog een overeenkomst met de Friese Poort. ,,Hopelijk kunnen we dat tot een goed vergelijk brengen, als fatsoenlijke mensen.”

Dat die overeenkomst uiteindelijk niet tot een huurcontract met de Friese Poort leidde, is volgens Meijer de reden dat het project strandde. ,,Wij vinden dat de Friese Poort er debet aan is dat de businesscase niet rond is gekomen.” De huuropbrengsten van de Friese Poort waren noodzakelijk om een deel van de bouwkosten van het stadion te financieren.

Tegenvallers compenseren

Remco Meijerink van de Friese Poort reageerde woensdagavond al door te zeggen dat Wyckerveste met geen enkele partij sluitende afspraken had weten te maken. ,,Het lijkt erop dat Wyckerveste andere tegenvallers probeerde te compenseren met de huurprijs voor de Friese Poort”, zei hij tegen de Leeuwarder Courant.

Wethouder Hein de Haan zei al dat er een ‘uiterst complexe situatie’ is ontstaan na het afhaken van Wyckerveste. In de besloten bijeenkomst met de fractievoorzitters in de gemeenteraad gaf hij aan dat juridische procedures niet zijn uit te sluiten.

Nieuws

menu