Blauw-gele stoeltjes in de nieuwe Cambuurwijk? Het kan zomaar

Er werden hapjes uitgedeeld, je kon wat drinken en er werd dansles gegeven. Op de open dag voor de nieuwbouwplannen op de plek van het huidige Cambuurstadion werd niet alleen naar tekeningen gekeken.

Maquette van de nieuwbouw, zoals die in het Cambuurgebied zou kunnen verrijzen.

Maquette van de nieuwbouw, zoals die in het Cambuurgebied zou kunnen verrijzen. AFBEELDING GEMEENTE LEEUWARDEN

Blauw-gele stoeltjes in plaats van zitbankjes in de nieuwe wijk die straks verrijst op de plek van het Cambuurstadion? Het kan zomaar. Het was een van de suggesties die zaterdag gedaan werden tijdens een open dag in de wijk Oud Oost die buiten plaatsvond bij het Netwerkcentrum De Klomp.

Hoe de nieuwbouw van zo’n vijfhonderd woningen eruit gaat zien, werd begin dit jaar digitaal gepresenteerd. Het Cambuurplein wordt opgeknapt, de vorm van het Cambuur-veld blijft bestaan met ruimte voor sport en ontmoeting en er omheen komt veel hoogbouw. Een klankbordgroep vanuit de wijk praatte vanaf het begin mee, maar ,,nu kunnen veel meer mensen er kennis van nemen’’, vertelt beleidsadviseur Aletta Kalma van de gemeente Leeuwarden.

Meest gestelde vragen

Honderden mensen maakten gebruik van die gelegenheid. De meest gestelde vragen, samengevat door Kalma: ,,Hoe hoog worden de diverse appartementengebouwen? Hoe komen de appartementen eruit te zien? En wanneer wordt er gebouwd? Specifieke antwoorden daarop zijn nog niet te geven. Er is nu een voorlopig stedenbouwkundig model dat nog uitgewerkt moet worden naar een inrichtingsplan. De gemeente wilde zaterdag vooral ook weten hoe de bewoners over het groen denken.

Bonny Veenstra die aan de andere kant van het Vliet woont, is daar duidelijk over. Wijzend op de bomen rond de velden van VV Leeuwarden, zegt ze: ,,Ik hoop dat die blijven staan.’’ Op de plek van de velden ziet zij straks graag een gezamenlijke moestuin of een ander communityproject. Wat de bomen betreft kan aanwezig wethouder Hein de Haan haar grotendeels geruststellen. ,,Ook het laantje langs de Cambuurtribune blijft staan.’’

Te veel hoogbouw

Kor Postma, die aan de Archipelweg woont, verheugt zich op het verdwijnen van de hekken rondom het terrein van VV Leeuwarden, want daar zit hij altijd tegenaan te kijken. Op de tekeningen ziet hij de mogelijkheid van een watertje tussen zijn appartement en de huidige velden met bankjes een een doorgang. ,,Dat zou ik heel mooi vinden. Dan kan ik daar even gaan vissen.’’ Kritiek heeft hij ook. ,,Er zit te veel hoogbouw tussen.’’

De Haan geeft toe dat een toren van 7 meter, zoals die in het plan is opgenomen, even schrikken kan zijn, maar de nieuwe buurt heeft ook ,,body’’ nodig. ,,Het stadion is nu ook een hoog element.’’ Hij hoopt een buurt te creëren waar de huidige wijkbewoners trots op kunnen zijn en waar iets van het oude Cambuur is terug te vinden. Niet zoals bij het oude Oosterparkstadion van Groningen. In die wijk is niets van het vroegere stadion zichtbaar.

Echt in gesprek

De wethouder wordt helemaal blij van de open dag, zegt hij. ,,We kunnen weer echt in gesprek met de buurt, zoals het ook ooit begonnen is met een wandeling door de wijk. Daarna heb ik anderhalf jaar bijna geen mens gezien.’’ Hoewel de voortgang afhankelijk is van de planning van het nieuwe Cambuurstadion hoopt De Haan dat er vanaf 2023 actie komt. Niet iedereen is hiervan op de hoogte blijkt bij een van de kraampjes. ,,Wat gebeurt er dan met het stadion?’’ vraagt iemand om stomverbaasd te zijn als hij hoort dat het plat gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden