Bizarre patstelling dwingt burgemeester Buma om met spoed een extra raadsvergadering bijeen te roepen

Burgemeester Sybrand Buma in zijn kamer in het stadhuis van Leeuwarden. Foto: Niels Westra

Een bizarre patstelling heeft de Leeuwarder gemeenteraad woensdagmiddag een lastig probleem bezorgd. Burgemeester Sybrand Buma zag zich gedwongen met stoom en kokend water een extra vergadering uit te schrijven.
Lees meer over
Leeuwarden

Het ging over de heffingen (belastingen) op onroerend goed (woz), afval en riolering voor volgend jaar. Die moeten ieder jaar opnieuw worden vastgesteld. Jan-Willem Tuininga (FNP) stelde voor om hierbij over ieder punt afzonderlijk te stemmen.

Nieuwe vergadering verplicht

Hij kreeg veel steun voor dit amendement. Om precies te zijn de helft van de aanwezige raadsleden stemde voor dit voorstel. Aangezien het aantal voor- en tegenstemmers even groot was, twijfelde burgemeester Sybrand Buma: hoe moest het nu verder?

Raadsgriffier Frans van der Heide was streng: de regels zeggen dat de gemeenteraad bij stakende stemmen niet meer in dezelfde vergadering een besluit mag nemen. Voor 1 januari waren echter geen andere raadsvergaderingen meer ingelast. Dit zou betekenen dat de heffingen voor 2023 niet op tijd kunnen worden vastgesteld.

Na beraadslagingen besloot Buma om zo snel mogelijk een tweede zitting bijeen te roepen in de hoop dat er dan een oneven aantal raadsleden aanwezig zou zijn. Dit bleek nog dezelfde dag mogelijk. Woensdagavond laat vergaderde de gemeenteraad voor de tweede keer op dezelfde dag.

Nieuws

menu