Bijna honderd mensen laten zich testen op eerste dag van de commerciële teststraat in Leeuwarden: 'Ik moet voor mijn werk naar Duitsland'

Een medewerkster van de drive tru-teststraat op bedrijvenpark De Hemrik in Leeuwarden voert een neus-swab uit. Video | LC/ARODI BUITENWERF/JAN LIGTHART

Ongeveer honderd mensen lieten zich dinsdagochtend op corona testen in de pas geopende commerciële teststraat op bedrijvenpark De Hemrik in Leeuwarden. Veel van hen komen om met een negatieve test op zak op vakantie of weer aan het werk te gaan.
Lees meer over
Leeuwarden

Al vroeg stond er dinsdagochtend een kleine file op de Pallasweg op De Hemrik in Leeuwarden. ,,Vooral bij de opening was het superdruk”, vertelt Anita Stokman van het medisch laboratorium U-Diagnostics. ,,We hebben er even hulp bij moeten zoeken, maar de mensen waren gelukkig goed gehumeurd.”

Lees ook | Liveblog coronavirus: 143 nieuwe besmettingen in Friesland

Later op de ochtend werd het rustiger in de drive-thru-teststraat waar zowel particulieren als ondernemers zich - ook zonder klachten - kunnen laten testen op Covid-19. Als je niet bent doorverwezen door een huisarts, kost dat honderd euro per persoon. Voor groepen of gezinnen geldt een tarief van 60 euro per persoon.

Klus in Duitsland

Pieter van der Zwaag uit Kollumerzwaag krijgt de test vergoed van zijn werk. ,,Ik moet donderdag een klus doen in Duitsland. Daarom heb ik een verklaring nodig”, vertelt de medewerker van Bijlsma Hijs- en Heftechniek uit Joure. ,,Gelukkig ligt de teststraat op de route naar het werk.”

Ook Maurits Nijman uit Leeuwarden moet een negatieve test halen om na wat milde klachten weer aan het werk te gaan in de productie van koekjesfabriek Hellema in Hallum. Hij weet wat hij kan verwachten, want dit is de tweede keer dat hij zich laat testen. ,,Mijn moeder, die do

kter is, heeft het toen gedaan. Ze wilde het niet meer doen, omdat ik zo tegenstribbelde. Dat stokje gaat echt ver.”

Op reis

Volgens Stokman komen er ook veel mensen naar de teststraat die op vakantie gaan en daarbij een negatieve coronatest moeten kunnen laten zien. ,,Daar zitten gezinnen tussen die in de herfstvakantie een paar dagen weggaan, maar bijvoorbeeld ook ouderen die naar Spanje gaan om te overwinteren.”

In verreweg de meeste gevallen kan U-Diagnostics de getesten de volgende dag de uitslag van de coronatest geven. ,,Bij 90 procent gaat dat lukken en bij 10 procent loopt dat uit tot 70 uur na afname”, vertelt Stokman. ,,De snelheid wordt gehaald uit de koeriers. Die brengen het testmateriaal snel naar de Duitse robotlabs in Keulen en Rostock. Die kunnen heel veel tests tegelijkertijd verwerken en zijn goedgekeurd door het RIVM.”

Lees ook | In Leeuwarden kun je je volgende week - ook zonder klachten - binnen een kwartier op het coronavirus laten testen

Nieuws

menu