Bezoeker Psy Fi beschuldigt huisarts huisartsenpost in MCL van nalatigheid. Huisarts: 'Ik heb hem naar eer en geweten behandeld'

Psy-Fi in 2017. FOTO ARCHIEF LC/MARCEL VAN KAMMEN

Een bezoeker van het Psy-Fi Festival in Leeuwarden (2019) wil dat een huisarts van de huisartsenpost in het MCL uit zijn functie wordt ontheven. Dinsdagmiddag troffen de partijen elkaar bij het medisch tuchtcollege.
Lees meer over
Leeuwarden

Volgens de 42-jarige man uit Huissen had de arts de oogontsteking waarmee hij kampte onderschat. Op zaterdagavond 31 augustus kwam hij langs voor een consult. Volgens de Huissenaar had hij direct naar een oogarts doorgestuurd moeten worden. Een ernstige oogontsteking werd in zijn optiek afgedaan als een onschuldige aandoening. De signalen waren volgens hem overduidelijk. ,,Ik lag een half uur op de grond in de wachtkamer, kermend van de pijn.’’

De arts merkte op dat de patiënt wel heel snel opstond toen hij eenmaal aan de beurt was. Hij bekeek het ontstoken rechteroog, gaf de man zalf tegen de pijn en liet hem vervolgens weer vertrekken. ,,Ik heb hem naar eer en geweten behandeld.’’ Wel erkende hij dat hij het gezichtsvermogen niet had onderzocht. De aanklager stelt dat het gezichtsvermogen van zijn oog door nalatigheid van de huisarts blijvend is verminderd van 90 naar 40 procent.

Agressief en drugs

Volgens de arts was de man bij de balie zo agressief geweest - ,,hij heeft zich zeer onbehoorlijk gedragen’’ - dat hij besloot de beveiliging in te schakelen. Ook zou de patiënt zelf hebben verklaard dat hij onder invloed was van drugs, wat de pijnbeleving kan versterken. Mensen die echt pijn hebben misdragen zich niet zo, oordeelde de arts, mensen die onder invloed zijn wel.

Daarom besloot hij dat de patiënt eerst zijn roes maar even uit moest slapen en mocht hij de volgende ochtend alsnog pijn hebben, dan zou hij weer een afspraak kunnen maken om vervolgens eventueel te worden doorgestuurd naar een oogarts. De festivalganger ontkende dat dat tegen hem was gezegd tijdens het consult. Ook bestreed hij dat hij agressief was geweest of onder invloed was van drugs. Enkele dagen later, op 3 september, ging hij naar een huisarts in Zutphen, die hem direct doorverwees naar een oogarts.

Uitspraak: uiterlijk 6 april

Nieuws

menu