Bewoners spuiten nieuwe roze containers over in Leeuwarden: 'Wat maakt die kleur voor het ophalen uit?'

,,Het is gewoon te lelijk!” En dus pakte Martin de Witte uit Leeuwarden er een spuitbus bij en spoot het deksel van de nieuwe afvalcontainer groen.

Buurtbewoners Martin de Witte (rechts) en Jitze de Jong vonden de kleur roze van hun nieuwe container zo lelijk, dat ze hem overschilderden. Buurvrouw Joke Kramer twijfelt nog of ze hun voorbeeld volgt.

Buurtbewoners Martin de Witte (rechts) en Jitze de Jong vonden de kleur roze van hun nieuwe container zo lelijk, dat ze hem overschilderden. Buurvrouw Joke Kramer twijfelt nog of ze hun voorbeeld volgt. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

,,Ik denk dat het fuchsia is. Of beter gezegd: was.” Martin de Witte kijkt nog even naar de nog origineel gekleurde fuchsia of roze gekleurde container van de buurvrouw. ,,Kijk, we kunnen de containers niet achter ons huis neerzetten, dus je komt er tien keer per dag langs. Het is gewoon een signaalkleur.”

Niet alleen in de Vredeman de Vriesstraat is er rumoer over de nieuwe containers van de Omrin, ook elders in de stad verbazen mensen zich over de felle kleur van de deksels van de nieuwe containers die sinds deze maand verspreid worden.

,,Ik heb er contact met de Omrin over gehad. Daar zeiden ze dat de kleur gekozen was door ambtenaren.”

Past niet bij huizen

,,Dat zijn dan wel ambtenaren geweest die allemaal een schuurtje hebben waarin ze hun containers kunnen plaatsen”, merkt buurvrouw Joke Kramer op. Haar container heeft nog de felle nieuwe kleur. ,,Ik ben bang dat ze de container niet meer legen als ze het deksel een andere kleur kreeg.”

Dat is inderdaad de boodschap die Martin de Witte via Twitter van de Omrin te horen kreeg. ,,Ja maar ik heb een bakfiets, als ze ‘m niet legen dan breng ik het afval wel naar de stort.”

Buurman Jitze de Jong heeft zijn container ook al overgespoten in ‘British racing green’. ,,Ik vond die kleur echt afschuwelijk. Elke keer als ik naar buiten keek, zat ik er tegenaan te kijken.” Ook hij is niet echt onder de indruk van het ‘dreigement’ van de Omrin. ,,Die dingen hebben een chip en zijn groter dan de groencontainer. Wat maakt die kleur voor het ophalen dan uit?”

,,Nee het past echt niet bij onze huizen”, concludeert Joke Kramer. ,,Ik ben wat gezagsgetrouwer dan mijn buurmannen, maar ik denk dat ik toch nog bij hen aansluit en ‘m ook een andere kleur geef.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram