Bewoners De Noorderbrug geschrokken van brand: 'Het heeft veel impact gehad'

FOTO JARING RISPENS

FOTO JARING RISPENS

Een klein deel van de 72 bewoners van zorginstelling De Noorderbrug in Leeuwarden is donderdagochtend geëvacueerd. Aanleiding was een uitslaande brand naast een appartement op de vierde verdieping, die vrij snel was geblust.
Lees meer over
Leeuwarden

De brand ontstond op het balkon bij een technische ruimte, zegt brandweerwoordvoerder Jan-Willem Zwart. ,,Dan moet je denken aan een schacht waar kabels liggen.’‘ De politie doet onderzoek naar de oorzaak.

In De Noorderbrug wonen met name mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Er zijn ook enkele bewoners met meervoudige handicaps. Dat was ook de reden dat de Veiligheidsregio Fryslân fors opschaalde. De nabije omgeving werd afgezet en er stonden onder meer acht ambulances en een groot aantal politieauto’s en brandweerwagens.

,,De bewoners hebben allemaal een zorgindicatie. Als er brand bij een zorginstelling is, zetten wij zwaar in’‘, aldus Zwart. Er werd opgeschaald naar GRIP1. ,,Dan ga je kijken waar je het meeste van nodig hebt. Bij een demonstratie in de stad kies je dan voor meer politie-inzet. Nu voor meer ambulances.’‘

Er raakte niemand gewond. Drie BHV’ers die rook inademden, zijn nagekeken door ambulancepersoneel. De schrik onder de bewoners is groot. Enkelen werden opgevangen bij het nabij gelegen pand van de garage van KwikFit. ,,De rest is op de kamer gebleven. Ze zijn erg geschrokken, het heeft veel impact gehad.’‘

De meeste bewoners konden in de loop van de ochtend terug naar hun appartement, meldt woordvoerder Sylvia Sanders van De Noorderbrug. De medewerkers van De Noorderbrug gaan met de bewoners in gesprek over de brand.