Beslissende maand voor cultuur in Leeuwarden: de gemeenteraad moet knopen doorhakken

De insprekers zaten op het podium van De Harmonie, de raadsleden in de zaal. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Zalen Schaaf. Festivals. Culturele instellingen. Ze waren allemaal te zien woensdagavond op het podium van De Harmonie. Maar niet om op te treden.
Lees meer over
Leeuwarden

De gemeenteraad van Leeuwarden moet de komende maand knopen doorhakken als het gaat om cultuur. Welk ambitieniveau wil Leeuwarden? En welke plekken in de stad zullen de komende jaren als broedplaats dienen? En wat gaat er gebeuren met Zalen Schaaf?

De aftrap was woensdag, met zeventien vertegenwoordigers van instellingen en organisaties die hun mening gaven over de verschillende plannen en ambities van Leeuwarden. Vanaf het podium in De Harmonie.

Als het gaat om de ambitie van Leeuwarden ligt er een keuzemenu. Houden zoals het nu is, is keuze A. Het niveau opkrikken kost jaarlijks 1,5 miljoen euro meer en is keuze B. Om het ambitieniveau van Culturele Hoofdstad vast te houden, kost nog een paar ton meer.

‘Kies voor ambitie’

Volgens Dieneke Swiers van het directeurenoverleg van Leeuwarder culturele instellingen (DOLCI) is keuze C eigenlijk de enige die de raad kan maken. ,,Kies voor ambitie, kies voor meerdere jaren, ook al zijn de middelen nu misschien niet aanwezig. Alles wat we nu verliezen, krijgen we niet meer terug.”

Niet alleen het ambitieniveau voor de komende jaren werd besproken. Ook de Uitvoeringsnota Broedplaatsen kwam ter sprake. Johan de Vries, directeur van de Westerkerk – een van de zogenaamde broedplaatsen – gaf het belang van broedplaatsen aan.

,,We zijn los, ondanks alles, we raken op stoom. We zijn een plek waar mensen komen, plannen ontstaan. Een voorbeeld is dat er een samenwerking is ontstaan met een gezelschap uit Groningen dat nieuwkomers integreert op basis van cultuur.” Swiers van het DOLCI voegde eraan toe dat de (beoogde) broedplaatsen divers zijn en belangrijk voor het culturele klimaat.

'We zijn los, ondanks alles, we raken op stoom'

Zalen Schaaf is niet aangewezen als broedplaats, maar was woensdagavond opnieuw een belangrijk gespreksthema. Onder anderen Saco Velt, Wia van Gelderen, Annemarie Lindeboom, Harry Drent en Ritsko van Vliet namen het op voor het zalencentrum in de Breedstraat. De gemeente wil een prijsvraag uitschrijven voor Zalen Schaaf, maar de PvdA ziet dat intussen niet meer zitten.

Datzelfde geldt voor Bobby Veenstra, exploitant van Zalen Schaaf. ,,Het plan dient geen nut. Belemmert ons.” Volgens Veenstra zijn er levensvatbare plannen waar plek is voor cultuur, educatie, innovatie en het sociaal domein. ,,Maar de gemeente is een besluit constant aan het uitstellen.”

Nieuws

menu