Belgische piloot nog in ziekenhuis, technicus werkt alweer op vliegbasis Leeuwarden

Dit beeld werd aan onze redactie gestuurd. Goed te zien is hoe de F-16 het gebouw heeft geraakt. FOTO STEVEN VELTMAN

De Belgische straaljagerpiloot wiens F-16 donderdagmorgen op hol sloeg, ligt nog in het ziekenhuis. De technicus die een eind werd meegesleept is alweer aan het werk.
Lees meer over
Leeuwarden

De F-16 is een van de toestellen van de Belgische luchtmacht, die op vliegbasis Leeuwarden deelneemt aan de wapeninstructeurs-opleiding. Het toestel begon bij de start oncontroleerbaar te versnellen. De piloot ontkwam dankzij zijn schietstoel en een parachute, maar brak daarbij zijn been.

Zijn eveneens Belgische technicus werd een eind door het toestel meegesleurd en liep lichte verwondingen op. Beiden werden spoorslags naar het MCL gebracht. Het toestel boorde zich in een gebouw op de basis. De toedracht is in onderzoek bij Nederlandse en Belgische militaire veiligheidsdiensten.

Afscheid F-16’s

De crash doorkruiste de plannen om ceremonieel afscheid te nemen van de laatste acht F-16’s op de Leeuwarder basis. Dat gaat nu op maandagmorgen gebeuren, op een wat soberder wijze. De toestellen gaan naar vliegbasis Volkel. Na 2023 heeft de Nederlandse luchtmacht geen F-16’s meer.

Nieuws

Meest gelezen