Beeld van stabij uit Rengerspark in stukken teruggevonden bij ijzerboer: 'Schandalig'

De beeldenformatie in het Rengerspark. Foto LC/Erwin Boers

Het bronzen beeld van een stabij, dat vorige week gestolen was, is in stukken teruggevonden bij een ijzerboer. Bekeken wordt of het hersteld kan worden.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Het beeld is in stukken gezaagd en verkocht aan een oud-ijzerboer’’, vertelt Jan Anton Koers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen. Die vereniging schonk het beeld aan Leeuwarden ter gelegenheid van de veertigste verjaardag.

De politie had hem gebeld om te vertellen dat het teruggevonden was. ,,Bekenden van de politie hadden het gedaan’’, weet Koers nu. ,,Ze hebben er een paar euro voor gekregen. Schandalig eigenlijk.’’ 

Koers heeft het in stukken gezaagde beeld nog niet gezien, maar hoopt dat het te herstellen is. ,,Ik ben natuurlijk blij dat het zo snel is teruggevonden’’, zegt hij. ,,We hopen dat het gemaakt kan worden. Maar het kan ook een dood musje zijn. Daarom ben ik voorzichtig.’’

Dit weekeinde was er binnen de vereniging al een begin gemaakt met een actie om eventueel een nieuw beeld te laten gieten. Die is voorlopig stopgezet. Het beeld, gemaakt door Gerda van den Bosch, staat sinds 1987 bij de ingang van het Rengerspark in Leeuwarden, samen met een beeld van een Wetterhoun.

Nieuws

Meest gelezen