Beeld stabij bij Rengerspark met grof geweld gestolen

FOTO LC

Een van de twee bronzen hondenbeelden die bij de ingang staan van het Rengerspark in Leeuwarden is gestolen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het beeld is met grof geweld verwijderd: er staan enkel nog twee ruw afgezaagde pootjes op het voetstuk. ,,Ach, het is verschrikkelijk, wat een drama’’, zegt Jan Anton Koers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW).

De beelden, Us hûnen getiteld, waren in 1987 een geschenk aan de gemeente Leeuwarden van die vereniging, vanwege het veertigjarig bestaan. In opdracht had beeldhouwer Gerda van den Bosch uit Zoeterwoude realistische beelden gemaakt van een wetterhoun en een stabij, onder toeziend oog van een hondenkeurmeester.

Bronsdieven

De stabij is nu verdwenen. ,,Bronsdieven’’, vermoedt Koers. De gemeente Leeuwarden kon gisteren niet aangeven hoe er met de diefstal en het eventuele vervangen van het beeld zal gaan. De kunstenares, in 1929 geboren, is zelf niet meer in staat om het te herstellen of opnieuw te maken.

,,Er moet een nieuw beeld komen’’, vindt Koers. Hij verwijst door naar Tom Bouma in Leeuwarden, oud-penningmeester van de NVSW.

,,Ik denk ook dat we een nieuwe moeten bestellen’’, zegt die. ,,De vereniging moet daarvoor zorgen, dat vind ik wel. Er zijn hier in Friesland wel mensen die dat kunnen, Hans Jouta bijvoorbeeld, die ook het beeld van Cruyff heeft gemaakt. Ik heb het beeld hier zelf als miniatuur, dat kan heel goed als voorbeeld dienen.’’

In 2016 werd in het Rengerspark het Indiëmonument vernield, dat enkele tientallen meters van deze honden afstaat. Buurtonderzoek leverde destijds niets op. Dat beeld was overigens niet van brons, maar van beton. Er kwam wel een bronzen versie voor in de plaats.

Nieuws

menu