Een leren kinderschoentje, munten, dierlijke botten en potscherven: archeologen vinden veel historische voorwerpen in gracht bij kasteel Cambuur

Archeologen van bureau MUG hebben bij het Cambuursterpad in Leeuwarden veel vondsten gedaan op de rand van het oude kasteelterrein van Cambuur.
Lees meer over
Leeuwarden

Corporatie Elkien liet de afgelopen maanden 29 woningen slopen in de Schoppershofstraat, Kalverstraat en het Cambuursterpad. Hier verrijzen straks 24 nieuwe energieneutrale huizen. Voorafgaand aan de bouw startte bureau MUG afgelopen maand een archeologisch onderzoek. Bij het graven van proefsleuven werd vorige week duidelijk dat de locatie historisch zeer interessant is.

Daarom krijgt MUG enkele weken de tijd om het gebied beter te onderzoeken. De opgraving richt zich op dit moment vooral op een gracht, die vroeger langs een pad naar het zuiden liep. Dit begon bij een sierlijke slotpoort. Hiervan zijn mogelijk brokstukken gevonden.

De gracht is later gedempt. In deze grond bevinden zich veel historische voorwerpen, bijvoorbeeld een leren babyschoentje, munten, dierlijke botten, potscherven en Goudse pijpjes. Er is ook een muurtje en een stuk walbeschoeiing aangetroffen. Er liggen veel kloostermoppen en brokstukken van historische bebouwing.

De familie Cammingha was in de middeleeuwen de belangrijkste Leeuwarder familie. Zij bleef ook later gehecht aan het familieslot, dat op historische kaarten vaak wordt aangeduid als Cambuur of Camminghabuur. De voetbalclub is hier later naar vernoemd.

,,Het archeologisch onderzoek duurt 3 weken. De nieuwe woningen worden naar verwachting voor de bouwvak opgeleverd’’, meldt Marjolein Raemaekers van Elkien.

Nieuws

menu