AquaZoo heeft er een tweede luiaard bij en hoopt op baby's

Silio. FOTO AQUAZOO LEEUWARDEN

Viana, de tweevingerige luiaard van dierentuin AquaZoo in Leeuwarden, heeft er een maatje bij. Vorige maand is de driejarige Silio in Leeuwarden gearriveerd, inmiddels zijn de twee aan elkaar voorgesteld.

Silio is in het kader van het Europese fokprogramma waar AquaZoo aan meewerkt naar het park gekomen. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten. Voor de tweevingerige luiaard is met name de bomenkap in gebieden waar het beest normaal gesproken leeft, de tropische wouden in het zuiden van Zuid-Amerika, een probleem.

Inmiddels zitten Silio en Viana samen in hun verblijf. „De eerste introductie verliep soepel en het gaat allemaal goed tussen die twee. Silio is goed te herkennen: hij heeft een vrij donkere snuit vergeleken met Viana”, vertelt hoofd dierenverzorging William Kreijkes.

De mannelijke luiaard, afkomstig uit de Zwitserse dierentuin Papiliorama, is momenteel nog wat aan de jonge kant om voor nageslacht te zorgen. „Het kan dus nog wel even duren voordat er jonge luiaards te zien zijn in AquaZoo. Maar we zijn ervan overtuigd dat Viana en Silio een goede match zijn en we hopen dat zij er uiteindelijk voor gaan zorgen dat wij jongen mogen verwelkomen, zodat we een mooie bijdrage kunnen leveren aan het fokprogramma”, aldus Kreijkes.

De tweevingerige luiaard heeft twee haakvormige vingers aan elke hand, waarmee deze diersoort goed in bomen kan klimmen. Deze dieren spenderen de meeste tijd hoog in de boom: ze slapen tot wel vijftien uur per dag. Dit doen luiaards ondersteboven, evenals bijvoorbeeld paren en jongen werpen. De tweevingerige luiaard komt maar één keer per week uit de boom en dat is om te poepen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
AquaZoo