AquaZoo Leeuwarden heeft er twee nieuwe bewoners bij: gordelvari's Babakao en Aramis

Een van de gordelvari's in AquaZoo. FOTO AQUAZOO LEEUWARDEN

In dierenpark AquaZoo in Leeuwarden zijn sinds kort twee nieuwe bewoners te vinden. Het gaat om twee mannelijke gordelvari’s met de namen Babakao en Aramis.
Lees meer over
Leeuwarden

Gordelvari’s, familie van onder meer de ringstaartmaki, komen in het wild alleen voor op Madagaskar. Omdat er op Madagaskar veel bomen worden gekapt, verliest de gordelvari zijn leefgebied. „Ook worden ze op het eiland gevangen voor hun vlees of om als huisdier gehouden te worden”, legt hoofd dierverzorging William Kreijkes van AquaZoo uit.

De gordelvari wordt daardoor ernstig bedreigd en is daarom onderdeel van het Europese fokprogramma, die zorgt voor een gezonde reservepopulatie in dierentuinen.

De twee mannetjes mochten de afgelopen tijd achter de schermen wennen aan de nieuwe omgeving en de verzorgers en mogen nu naar het buitenverblijf.

De gordelvari heeft zijn naam te danken aan de witte, doorlopende ‘gordel’ net boven de taille in zijn verder zwart met witte vacht. Hij leeft in fruitbomen, waar hij zich voedt met onder andere vruchten, nectar en bloemen. De vari vervult daarmee ook een belangrijke ecologische rol: hij bestuift planten en verspreidt zaden.

Nieuws

menu